Docent Compositie Calliope Tsoupaki is twee jaar lang Componist des Vaderlands

22 november 2018

Op zondag 25 november 2018 wordt onze docent en alumna Compositie Calliope Tsoupaki aangesteld als Componist des Vaderlands. Zij is dan twee jaar lang het boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Zij is de derde componist die dit vaderlandse ambt bekleedt, na Willem Jeths (2014–2016) en Mayke Nas (2016-2018). De Componist des Vaderlands is een initiatief van BUMA Cultuur.

De Componist des Vaderlands wordt benoemd door een onafhankelijke jury. Calliope Tsoupaki is unaniem gekozen door deze jury die onder voorzitterschap stond van Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Van Dooijeweert: 'De jury is onder de indruk van de integere en bevlogen persoonlijkheid van Calliope Tsoupaki, die als componist middenin de samenleving wil staan en zo de harten van velen kan winnen voor de muziek van nu.'
Calliope Tsoupaki schrijft de komende twee jaar een reeks nieuwe composities voor evenementen buiten de concertzaal. Bij haar eerste optreden in functie, tijdens Podium Witteman zondag 25 november vanaf 18:00 uur speelt Eric Vloeimans een nieuw werk van haar voor trompet solo. Voor de Dag van de Mensenrechten, op 10 december in de Dom van Utrecht, schrijft Tsoupaki een solostuk voor panfluitist Matthijs Koene.

Op zondagmiddag 25 november wordt Calliope Tsoupaki geïnstalleerd als de nieuwe Componist des Vaderlands, live op televisie tijdens Podium Witteman (18:00 uur op NPO2).

Meer informatie over Componist des Vaderlands