Een onvergetelijke ‘Tokyo Experience’

7 maart 2018

De Dansvakopleiding KC is vol enthousiasme teruggekeerd van het Orchard Ballet Forum 2018 in Tokio. Een selecte groep gerenommeerde dansopleidingen was daarvoor uitgenodigd.

Tien HBO-studenten dansten Evening Songs/Jiří Kylián en Lieder ohne Worte/Hans van Manen. Daarmee voldeed de dansvakopleiding aan de nadrukkelijke wens van Tetsuya Kumakawa werken van de ‘Nederlandse School’ die in Japan in zeer hoog aanzien staat en de rode draad van het profiel van de Dansvakopleiding is, te presenteren. De matineevoorstellingen op 10 en 11 februari waren nagenoeg uitverkocht (2150 zitplaatsen).

De dansstudenten kregen dagelijks gezamenlijk training van o.a. Yi Song, Kosuke Yamamoto en de legendarische Liudmila  Kovaleva in zowel de studio als op het toneel. Zo ervoeren zij diverse stijlen van lesgeven en opvattingen van het klassieke dansvocabulaire in “blended classes”, die gekenmerkt werden door collegiale competitie en verbinding. 
Als netwerkmogelijkheid was het Forum een uitstekende gelegenheid om met de internationale collega’s actuele topics m.b.t. de rol van dansonderwijs versus het huidige danslandschap te bespreken, exchanges en onderlinge samenwerking te bevorderen en ervaringen te delen.

Na de eerste matinee vond er op het toneel een auditie plaats voor ca 30 Japanse danstalenten (geselecteerd uit  200 aanmeldingen) met ambitie om verder te studeren in het buitenland. Deze auditie was vormgegeven als een voorstelling op zich: de directies van de zes aan het Forum deelnemende scholen werden ieder persoonlijk geïntroduceerd en er was betalend publiek bij aanwezig.
Deelname van de Dansvakopleiding  aan het Orchard Ballet Gala 2018 te Tokio was een uitgelezen voorbereiding op de professionele beroepspraktijk. In relatief korte tijdspanne werd aldaar op een onbekende, grootse locatie en dito omstandigheden repertoire van de Nederlandse School gepresenteerd. De studenten werden uitgedaagd om in een internationale, professionele context hun talenten in te zetten. Natuurlijk was het Orchard Ballet Forum 2018 in Tokio een schitterende gelegenheid om onze opleiding te promoten.

Names de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium namen deel: Laura Dissel, Yuka Eda, Lara Tramonte, Anne van Gorp, Elias Boersma, Fabiënne Deesker, Matteo Morandini, Ryunosuke Ujihara, Stef Leenen en Daniël Hoek.

Enkele impressies van de studenten:

‘Het was fantastisch om het verschillende repertoire van elke school in één uitvoering te zien. Elke dag hadden wij balletles op een heel mooi podium. Ik voelde me zo geïnspireerd!’ (Laura Dissel, HBO-4)

‘Tokio is voor mij een hele nieuwe ervaring geweest, ik heb nog nooit zoiets in mijn leven als danser meegemaakt. Het was heel bijzonder voor mij te participeren in een balletgala dat zo internationaal was als deze.’ (Stef Leenen, HBO-3)

‘Het was super om de Japanse cultuur te leren kennen en Tokyo te zien. Het is zo’n fascinerend land en ik geloof dat we veel van deze reis hebben geleerd.’ (Lana Tramonte, HBO-4)

Meer info

Wilt u meer weten over onze dansvakopleiding?

Kijk dan eens op onze webpagina!