Examenvoorbereiding met Peter Brunt

17 april 2020

Vandaag ontmoeten we Peter Brunt virtueel in zijn studiekamer in Haarlem, van waaruit hij online lessen geeft sinds de school vorige maand sloot. Peter Brunt is hoofdvakdocent viool Klassieke Muziek.

Peter bereidt zich nu voor op de drukste tijd van het jaar: de examens en toelatingsgesprekken komen eraan. Voor het eerst worden deze online gehouden.

Zelfs in normale tijden is dit een zeer stressvolle periode voor de meeste (aankomende) studenten, en de onzekerheid over de Covid-19-crisis maakt het niet gemakkelijker om je te concentreren op je studie.

Peter zorgt ervoor dat hij verbonden blijft met zijn 16 studenten. Hij spreekt zijn studenten op vaste momenten, zodat hij kan horen hoe het met hen gaat en zodat zij hun routine niet verliezen.

Elke student stuurt hem een ​​geluidsopname van waar hij of zij die week aan heeft gewerkt. Terwijl Peter naar de opname luistert, neemt hij zijn opmerkingen op voor de studenten. ‘Ik vind dat vooraf opgenomen audiobestanden van hogere kwaliteit zijn dan wanneer ik lesgeef via een live videochat. Ik kan me echt concentreren op het geluid en de intonatie. Als leraar luister je heel goed en let je op elk klein detail. Je kunt zelfs horen op welke manier de student strijkt of welke vingerzettingen hij gebruikt. Je hebt de video dus niet altijd nodig. De studenten kunnen mijn opmerkingen terugluisteren en van daaruit verder werken. Op die manier kan er een gesprek ontstaan tussen docent en student, en ik ben blij dat al mijn leerlingen op deze manier vorderingen maken.

Elke student gaat anders om met de huidige situatie. Sommige studenten zijn erg expressief en andere worden erg stil. Het is daarom belangrijk om het contact met elkaar niet te verliezen.

Om deze reden heeft Peter een chatgroep opgezet waarin zijn studenten ideeën kunnen uitwisselen en bijvoorbeeld boeken en opnames kunnen bespreken. Hij moedigt hen ook aan om hun eigen audiobestanden te delen en elkaar feedback te geven. 'Het werk van anderen op een constructieve manier kunnen evalueren en nuttige feedback kunnen geven is essentieel voor elke muzikant. Ik zie veel positiviteit in de groep.'

Om jezelf gemotiveerd te houden in deze moeilijke tijden, heeft Peter enkele tips voor ons: 'Normaal gesproken kom je de ruimte binnen en heb je maar één kans voor je examen of auditie. Nu moet iedereen audiobestanden maken, en het is verleidelijk om je opname steeds opnieuw te maken, net zolang tot je perfectie bereikt. Dit is geen goed idee. Je wordt er alleen maar gek van. De jury wil iemand horen die echt van spelen houdt. Sluit gewoon je ogen en speel in gedachten voor een persoon die je leuk vindt. '