Groep 7 vertelt ons over de Leerlingendag

Vandaag zijn we helemaal achter in het Koninklijk Conservatorium. Achter de School voor Jong Talent begint het rijk van onze dansers. In studio 3 zit groep 7 klaar voor hun les. Ludmilla, hun docent heeft nog een laatste bespreking, maar de leerlingen hebben zich al aangekleed, de yogamatten uitgedeeld en zijn met een warm-up begonnen. Als Ludmilla binnenkomt, staat iedereen netjes op zijn plek. Vijf jongens en negen meisjes verwelkomen hun piano repetitor, die elke les op een vleugel begeleidt. De professionaliteit en discipline die je hier tegenkomt laat je vergeten dat de meeste van de kinderen pas een of twee jaar hier dansen. Veel van hen zijn via de Leerlingendag binnen gekomen.


‘Toen zat ik nog op een amateur-balletschool waar het programma heel klassiek was’ verteld een meisje. ‘Maar tijdens de Leerlingendag mocht ik aan verschillende workshops deelnemen en heb ik voor de eerste keer moderne dans gedaan en ervaren hoe divers het programma hier op het KC is. Toen heb ik beslist dat ik dit wil blijven doen en auditie gedaan.’ Een jongen vertelt: ‘Toen wij het gebouw binnenliepen vond ik het heel spannend en nieuw, maar tijdens de lessen was dat gevoel helemaal weg. Ik wist meteen: Hier ben ik thuis. Hier hoor ik bij.’


Het unieke aan het Koninklijk Conservatorium is dat je van groep 7 t/m HBO op één plek danst. De jongere leerlingen kijken met admiratie naar de oudere studenten, die al bij projecten van bijvoorbeeld het Nederlands Danstheater (NDT) mee mochten doen. Dat is natuurlijk ook hun droom: Een professionele danser te worden, net zoals Floor Eimers, die haar carrière ook op het KC begon, of Demi, die nu het gezicht van de NDT Young Talent Program is. Ook gastdocent Marijn is 17 jaar geleden via de Leerlingendag binnengekomen. Hij is nog steeds in contact met zijn oude klasgenoten van vroeger en elke keer dat hij het gebouw binnenloopt, moet hij meteen aan de mooie tijd denken die hij hier op het KC had. Op 10 November hebben wij de volgende Leerlingendag. Meld jouw kind snel aan.