Het zomerdagboek van Kalina

17 juli 2023

Denkend aan de zomer, zien velen van ons witte stranden, lekkere ijsjes of prachtige vakantiereizen voor zich, maar voor veel van de studenten van het Koninklijk Conservatorium is de zomer veel meer dan dat. Hun zomerweken zijn vol met projecten, residenties, concerten en muzikale reizen. Deze zomer volgen wij enkele van onze studenten en hun muzikale avonturen.

Kalina Vladovska (M2, percussie) is deze zomer Artist in Residence bij Muziekzomer Gelderland. Ze is hierin niet alleen actief als solist en uitvoerder, maar ook als curator, maker en nog veel meer. Toen ze een jaar geleden door Muziekzomer Gelderland werd uitgenodigd wist ze meteen dat ze de plannen waarmee ze al een tijdje rondloopt hier tot uitvoer kon brengen. Uiteindelijk is dit uitgemond in de volgende voorstellingen:

Solo met NJO - een concert van het Nationaal Jeugd Orkest met Kalina als solist en Chloe Rooke als Dirigent. Zij zullen het concerto voor slagwerk en groot ensemble van Joey Roukens uitvoeren.
Sla je slag - een hele dag workshops met optredens, waarin de rijkdom en diversiteit van percussie in alle genres wordt gepresenteerd. Speciaal voor deze dag heeft Kalina een op Bulgaarse folklore geïnspireerd programma gemaakt met improvisaties en zang, samen met haar collega van het Koninklijk Conservatorium Ivan Gianakis.
Shortcuts - een gezamenlijk programma met het MAAT saxofoonkwartet, geïnspireerd door de compositie Connectome van John Psathas. Deze voorstelling nodigt het publiek uit om na te denken over de vraag of de acties die we in het heden ondernemen, de mensheid in de richting zouden leiden die we in de toekomst zouden willen.
Onlosmakelijk - een interdisciplinaire voorstelling met dans, percussie en licht die ons en onze dagelijkse relatie met onze mobiele apparaten een spiegel voorhoudt. In dit programma werkt Kalina samen met collega percussionist en KonCon student João Brito.

Kijk voor de locaties en speeldata op de website van Muziekzomer Gelderland: https://www.muziekzomer.nl/


Het zomerdagboek van Kalina

Repetities voor Onlosmakelijk:

Vandaag heb ik veel nagedacht over hoe veel geluk ik heb om een team van zulke creatieve, vrije en ondersteunende kunstenaars te hebben voor dit project. Het is opwindend om samen met een sterk team deze werveling van energie, ideeën en creativiteit aan te gaan. Zelfs de gekste, meest buitensporige ideeën lijken opeens realistisch.

Repetities met MAAT

Het is een bevrijdend gevoel om elkaar voor het eerst te ontmoeten, met z'n vijven bij elkaar te komen en meteen een stuk van begin tot eind te kunnen spelen, zonder ooit eerder samen gerepeteerd te hebben. Het zijn zulke professionals en ik voel me gestimuleerd om op elk moment mijn best te doen. Het is een snel en zeer voldoenend proces.

Les met mijn docent voor Joey Roukens' percussie concerto

Ik vind het geweldig als een leraar je helpt te horen wat er verborgen zit in de noten die je moet spelen. Ik had vandaag les en we werkten aan een prachtig koorgedeelte uit de opening van het vierde deel. Als iemand je helpt met de richting die je aan je noten geeft, voelt dat als een bevrijding en het maakt je spel zoveel makkelijker. Ik hou van die lessen, waarin je ofwel herinnerd wordt aan iets dat je een tijdje geleden bent tegengekomen, ofwel je ogen en oren worden geopend voor een nieuwe manier van luisteren.

Repetitie voor Sla je Slag- Bulgaars programma

Het proces om een muziekstuk te nemen dat oorspronkelijk niet voor je instrument is bedoeld en een manier te vinden om het passend te maken, kan zowel ontmoedigend als geweldig zijn. Vandaag had ik zoveel plezier met mijn collega, toen ik probeerde een manier te vinden om een koorwerk passend te maken voor een marimba met twee spelers, en er bovendien een nieuwe compositie van te maken door allerlei soorten percussie rond het instrument toe te voegen. Het is alsof ik weer een kind ben, met de vrijheid om elk instrument te gebruiken dat in 'het verhaal' past. Net als een kind in een bos - een stok en een steen waren genoeg om een uur lang je verbeelding te verkennen. Ik hou van dit werk!