Jasper de Bock wint Future Symphony competition

29 september 2022

Toen compositiestudent Jasper de Bock een tip van docent Yannis Kyriakides zag over de wedstrijd ‘Future Symphony” waarbij je niet alleen een stuk voor orkest moest insturen, maar ook een spreker kon gebruiken, hoefde hij zich geen tweede keer te bedenken.

Het stuk dat hij instuurde heet ‘ Was auch geschieht?’. Luister hier naar een opname van het stuk.

Future Symphony Competition is een project dat zich richt op jonge compositie talenten van over de hele wereld. Het is opgericht door een nieuwe generatie Litouwse componisten, dirigenten en musici. Ze streven naar een evolutie van de symfonische traditie. De organisatoren willen zowel de hedendaagse muziekcultuur in Litouwen leven inblazen als jonge componisten een aantrekkelijke mogelijkheid bieden om hun composities uitgevoerd te horen in de Lithuanian National Philharmonic Society in Vilnius.

Jasper kwam terug uit Vilnius met zowel The Grand prix als de Future Symphony Orchestra Sympathy Prize. De prijs bestaat uit €1500,- euro en zijn stuk zal opnieuw uitgevoerd worden door het Lithuanian National Symphony Orchestra.

Jasper: ‘Ik heb voor mijn stuk het gedicht Mein Vogel van Ingeborg Bachmann gebruikt. Het gaat over de onzekerheid van taal, maar onderliggende thema’s zijn wanhoop en gek worden. Na een lange en wilde introductie van het orkest komt de spreekster binnenvallen met een kalm gelezen versie van het gedicht. Langzaam worden echter alleen de vragen uit het gedicht herhaald "was auch geschieht?" en "wenn ich?". Uiteindelijk worden zelfs de woorden uit elkaar gehaald in enkele klanken, maar als luisteraar zie je vooral iemand die in complete radeloosheid terechtkomt en in een neerwaartse spiraal het einde tegemoet stormt. Het stuk werd heel goed uitgevoerd, en de spreekster deed het ook geweldig.

Normaal gesproken vind ik het niet zo speciaal om mijn eigen stuk live te horen. Ik heb van tevoren al een beeld van hoe het gaat klinken, en er zijn alleen wat kleine dingen die ik nog nieuw ontdek. Deze keer was het echter heel magisch, het effect van de spreekster kon ik me niet zo duidelijk inbeelden van tevoren. Het was mooier dan ik me ooit had kunnen voorstellen.’