Leo Lehtinen wint TROMP compositiewedstrijd

24 november 2020

Leo Lehtinen (afdeling Compositie) heeft de TROMP compositiewedstrijd gewonnen. TROMP is een internationaal slagwerkconcours en -festival in Eindhoven. Naast het concours en festival organiseert TROMP een compositiewedstrijd voor jonge componisten die studeren aan Nederlandse conservatoria. De composities werden uitgevoerd door medestudenten voor een online publiek en een jury.

Leo Lehtinen won de prijs voor zijn compositie How Sauce Sounds. Zijn compositie werd uitgevoerd door Christian Smith, die ook verantwoordelijk is voor de geluidsselectie en videoproductie. ‘Organische flow. Geweldige visuals. Moderne techniek. Een totaalproductie,’ aldus de jury die bestond uit Marijn ten Harmsen van der Beek (voorzitter), Bert Palinckx (directeur November Music), Davo van Peursen (directeur Donemus Publishing) en Janco Verduin (componist).

Leo vertelt over zijn ervaring:
‘Ik ben componist en pianist en volg momenteel het laatste jaar van mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium. Ik maak mijn beste werken wanneer ik samenwerk met instrumentalisten en creatieve muzikanten en ik verken dit onderwerp ook voor mijn afstudeeronderzoek. Het stuk voor de TROMP-compositie begon als een schoolproject met Christian Smith van het Oerknal Ensemble. We hadden zoveel plezier met dit project, dat we het verder wilden ontwikkelen. De tweede versie van het stuk werd uitgevoerd op het DAM-festival in Kosovo, en voor de TROMP-competitie schreef ik een meer virtuoze solopartij bij de video. Christian deed de videoproductie en was ook creatief betrokken bij de geluidsselectie en uitvoering, dus besloten we de prijs van € 1500 te verdelen. Laten we eens zien wat we hierna bedenken - misschien wacht er nog een ander percussiewonderland op ons dat gerealiseerd kan worden.'