Nic Collins benoemd tot Konrad Boehmer Gastdocent bij Sonologie

Overzicht

14 maart 2018

Nic Collins is voor deze maand benoemd tot Konrad Boehmer Gastdocent aan de afdeling Sonologie. Tijdens zijn bezoek zal hij op individueel niveau werken met studenten en zijn lezingen houden met als thema ‘A history of Experimental Music in 10 ½ Chapters’.

De in New York geboren Nicolas Collins bracht de jaren ’90 door in Europa, als gast-artistiek leider van Stichting STEIM (Amsterdam) en als DAAD composer-in-residence in Berlijn. Hij paste als een van de eersten  de microcomputer toe voor live uitvoeringen. Ook maakt hij gebruik van zelfgemaakte elektronische circuits en traditionele akoestische instrumenten. Collins is hoofdredacteur van het Leonardo Music Journal en professor bij de afdeling Sound aan het School of the Art Institute in Chicago. Zijn boek Handmade Electronic Music – The Art of Hardware Hacking (Routledge), heeft een grote invloed op nieuwe elektronische muziek over de hele wereld. Collins’ brede en gevarieerde  loopbaan is weerspiegeld in het feit dat hij heeft opgetreden in zowel het CBGB als het Concertgebouw.

In zijn lezingen, zal Collins zo’n twaalf meesterwerken van de moderne muziek van na 1960 analyseren. Artiesten als John Cage, David Tudor, Alvin Lucier, Takehisa Kosugi, Gavin Bryars, Pauline Oliveros en anderen komen aan bod. De studenten bestuderen partituren (voornamelijk prozaïsch en grafisch – kennis van traditionele muzieknotatie is niet nodig), opnames en teksten.

NB: de lezingen van Nic Collins zijn NIET openbaar.

Extra informatie

Wilt u meer weten over de activiteiten binnen de afdeling Sonologie?

Neem dan eens een kijkje in de agenda!