Ontmoet talent: Tristan Guillaume

16 november 2022

Om een beeld te krijgen wat de afdeling Partnerships & Fondsenwerving van het Koninklijk Conservatorium zoal doet delen we de komende tijd interessante en relevante achtergrondverhalen. Daarnaast stellen we enkele talenten aan jullie voor die in de prijzen zijn gevallen of mee hebben gedaan aan een bijzonder project. Deze week: drummer Tristan Guillaume, geboren in Frankrijk en opgegroeid in Vietnam. Hij ontving de Sumatra Excellentiebeurs en de Fock Medaille voor beste presentatie in 2021. Samen met de andere studenten van de afdeling Jazz nam hij onlangs deel aan het Aspire Schrijverskamp.

Kun je vertellen over jouw muzikale carrière tot nu toe?
“Mijn muzikale reis begon op de leeftijd van 6 jaar toen ik voor het eerst een klassieke gitaar aanraakte en begon met spelen. Naarmate ik ouder werd groeide mijn passie voor muziek meer en meer. Mijn studies brachten me vervolgens naar Frankrijk, Ierland en uiteindelijk naar Nederland waar ik op dit moment mijn master drums van de afdeling Jazz aan het afronden ben. Mijn muzikale pad was tot nu toe vrij divers, want ik speel verschillende soorten stijlen. Denk bijvoorbeeld aan jazz, house, funk, fusion en traditionele Bretonse muziek. Naast drummer ben ik ook actief als pianist, arrangeur en producer.”

Hoe kwam je in Den Haag terecht?
“Ik kwam hier terecht door een Erasmus-programma in het 3e jaar van mijn bachelor in Dublin. Toen mijn semester hier klaar was vroeg ik of ik het jaar daarna terug kon komen om mijn bachelor hier af te maken. Uiteindelijk besloot ik te blijven vanwege de studentengemeenschap hier en de fantastische drumafdeling van het Koninklijk Conservatorium.”

Als je er een mag uitkiezen, wat was het hoogtepunt tijdens de studie hier?
“Er zijn zoveel hoogtepunten geweest de afgelopen twee jaar. Ik denk dat de studiereizen naar Los Angeles en Basel tot mijn favorieten behoren. We vertrokken naar Los Angeles in april 2022 met een groep van ongeveer 15 studenten. Daar hebben we veel gespeeld en de meest fantastische concerten gezien in bijzondere zalen. Maar het mooiste was dat we les kregen van zoveel verschillende muzikanten uit de muziekscene in LA. Sommige lessen waren onderdeel van de USC Thornton School of music, maar er waren ook privélessen buiten de universiteit. Een aantal van de docenten die we hadden: David Binney, Vardan Ovsepian, Jonathan Pinson, John Escreet, Vince Mendoza, Marvin Smitty Smith en Alan Pasqua. De trip naar Basel was later dat jaar. Daar was ik met een handjevol andere studenten een week om te studeren met Chris Cheek en de Focusyear band.”

Naast de Sumatra Excellentiebeurs heb je de Fock Medaille voor beste presentative gewonnen. Was het voor jou belangrijk om deze prijs te winnen?
“Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen… Ik ben vooral ontzettend dankbaar dat het winnen van de Sumatra Excellentiebeurs me in staat heeft gesteld om een album op te nemen. Dat album is inmiddels opgenomen en we zitten momenteel in het mixproces. De release staat gepland voor juni 2023.”

Dan nog even over de toekomst. Wat zijn de plannen?
“Voor nu is het mijn plan om naar Parijs te gaan, aangezien ik daar een van mijn bands heb en dat degene is waarmee ik wil gaan ontwikkelen. Daarnaast ben ik een grote liefhebber van de scene en de stad geworden sinds ik er de afgelopen 12 maanden een hoop heb mogen zijn.”

Foto: Alex Schröder