Otis en Joran - "De ervaringen die je hier opdoet, neem je voor de rest van je leven mee"

19 januari 2023

Otis en Joran, 13 en 15 jaar oud, zitten op de School voor Jong Talent (SvJT). Otis speelt klassieke trompet met jazz als bijvak en zit in de tweede klas, terwijl Joran klassiek slagwerk doet op het vierde jaar van het vwo. We spreken ze over hoe ze bij SvJT terecht zijn gekomen, wat ze vaak worden gevraagd door vrienden en ouders en hoe ze samenwerken met andere muzikanten.

"Ik speel al vanaf mijn 7de trompet en dacht vroeger al dat ik er later ook nog verder mee zou willen gaan", vertelt Otis over hoe hij bij SvJT terecht is gekomen. "Toen ik deze school tegen kwam zag ik het wel echt als een kans om dat te doen en om verder te gaan met muziek." Joris voegt daaraan toe: "Mijn docent zat eerder ook op deze school. Ik dacht gewoon, ik wil verder gaan met trommelen en dat kan op deze school."

Otis
Otis

Ook Otis begon op de school met alleen klassieke trompet, maar heeft hier ook jazz trompet leren kennen. "Ik heb daarom nu ook als bijvak jazz erbij", zegt hij. Joris had na zijn rondleiding op de school direct een goed gevoel: "Ik heb ook eerst een dag meegelopen, toen kreeg ik een goede indruk van hoe het hieraan toe gaat."

Veel mensen vragen de jonge muzikanten of ze naast hun muziekles ook nog gewone schoolvakken volgen. Joris lacht: "Ze vragen heel vaak of we dan ook nog normaal schoolwerk doen, haha. Wat natuurlijk wel gewoon zo is. Maar dan leg ik gewoon uit dat we tot kwart over twee gewoon les hebben en daarna muziekles." Otis voegt daaraan toe: "Vrienden vragen wel waarom ik niet regelmatig in het weekend kan afspreken. En ouders vragen mij of het niet veel te druk is voor iemand van mijn leeftijd."

Een gemiddelde schooldag: minder huiswerk en meer focus
"Van negen tot kwart over twee heb je normale les, in de vakken die iedereen op de middelbare school krijgt," vertelt Otis. "En dan op donderdagmiddag hebben we 'werkplaats', met kamermuziek. Andere middagen heb ik een ensemble, een solo les, of repetitie. Rond 5 uur, half 6 zijn we dan klaar."

Joran vertelt: "Ik zit met 7 leerlingen in de klas. Ik ben de enige muziek leerling. De andere doen beeldende kunst of dans." In vergelijking met andere middelbare scholen, waar soms wel 30 leerlingen in de klas zitten, is dit een behoorlijk verschil. Joran merkt op: "Het is wel heel gezellig, want je kent daardoor ook echt iedereen op school en met docenten heb je wat sneller een goede band. Ze komen ook bij je concerten kijken bijvoorbeeld."

Leerlingen van SvJT hebben veel minder huiswerk, omdat er al veel in de lessen gebeurt. "We krijgen dezelfde lessen als andere leerlingen, maar omdat er minder leerlingen zijn, krijgen ze meer aandacht van de docent," aldus Otis. Bovendien zijn de leerlingen van SvJT vaak meer gefocust, omdat ze andere verplichtingen hebben naast hun opleiding.

Joran vult aan: "Ik heb met de slagwerkafdeling al twee keer een concours in Zwitserland gedaan, dat was echt heel erg leuk en het was ook leuk om echt een doel te hebben om naartoe te studeren. Ik voel dan heel veel motivatie om echt beter te worden en echt ergens voor te gaan. Concours vind ik sowieso heel leuk om te doen."

Mentale ondersteuning en advies uit de praktijk
Joran en Otis gaan regelmatig naar het Residentie Orkest. Joran vertelt: "Mijn leraar speelt daarin, dus dat is wel leuk om te zien." Otis voegt toe: "Mij bij is dat hetzelfde. Mijn trompetleraar speelt bijna elke week wel een concert."

De leerlingen hebben profijt van de actieve muzikale carrière van hun docenten, zoals Joran uitlegt: "Zeker als je later in een orkest wil gaan, zijn de adviezen die je hier van je docenten krijgt zo belangrijk, en heel fijn om dat dan al op jonge leeftijd te krijgen." Otis voegt toe: "Ik stel mijn trompetleraar vaak vragen over hoe het is om professioneel muzikant te zijn. Hij weet namelijk precies waar hij het over heeft, want hij heeft bijna elke week wel een concert."

Daarnaast biedt de school ook mentale ondersteuning aan haar leerlingen. Joran vertelt: "We hebben ook lessen over mentale training. Daar wordt dan gesproken over hoe je om kunt gaan met spanning in de muziek. Het zijn twee psychologen die ook bij het Residentie Orkest zitten. Ook zelfbeeld wordt daar besproken. Ze laten ons zien hoe je naar jezelf kijkt, je beter kunt worden, fijner kunt studeren." Otis voegt toe: "Mijn leraar heeft me ook geleerd om zenuwen voor concerten te overwinnen. Hij zegt dat als je speelt, dan is het nou eenmaal begonnen en kan je er niks meer aan doen, dus dan moet je maar gewoon gaan spelen."

Toekomstplannen
Otis vertelt: "Ik weet nog niet wat ik later wil gaan doen. Ik concentreer me nu vooral op deze school en op muziek. Maar ik wil ook de optie openhouden om later iets anders te studeren."

Joran heeft wel al een idee van wat hij later wil gaan doen; "Ik denk dat ik wel aan het conservatorium ga studeren. Dus ik ga hierna auditeren. Ik zit er ook over na te denken om er een tweede studie naast te doen, maar ik moet nog even kijken of dat gaat lukken."

“De ervaringen die je hier opdoet, neem je voor de rest van je leven mee”
Joran deelt wat hij toekomstige studenten wil vertellen over hoe het op school is: "Ik denk dat het vooral ontzettend gezellig is, wat ik van tevoren misschien niet had verwacht. Ik had gedacht dat het strengere regels zou hebben en dat je naast muziek geen tijd meer zou hebben voor andere dingen. Soms lijkt het druk, maar als je de hele dag doet wat je leuk vindt, voelt dat niet zo."

Otis voegt hieraan toe: "Ik denk hetzelfde. Het is leuk om muziek te maken met andere leerlingen die ook van muziek houden. Ja, het kan soms druk zijn, maar je doet het wel voor iets, er staat iets tegenover. Zo stonden we deze week 3 keer voor 500 man in de kerk te spelen en vertrokken mensen helemaal ontroerd door de muziek. Je bent hier bezig met iets wat je heel leuk vindt en waar je de meeste voldoening uit haalt. De ervaringen die je hier opdoet, neem je voor de rest van je leven mee."

Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium.