Pelle van Esch nam deel aan het Alessi Seminar Italy 2018

21 september 2018

De naamgever en organisator, Joseph Alessi, is de solotrombonist van het New York Philharmonic Orchestra. Hij is één van de beste trombonisten ter wereld. Naast lessen van Joe, kreeg hij lessen van Stephan Schulz (zie foto), de bastrombonist van het Beriner Philharmoniker.

"Ik wilde graag les van hem, maar het is heel erg moeilijk om dat in te plannen. Hij heeft eigenlijk nooit tijd. Daarom was ik extra blij dat ik mocht deelnemen aan het seminar.

Om toegelaten te worden als participant moest ik eerst een internetauditie doen. Dat was een filmpje met een paar voorgeschreven etudes, een deel van een solowerk en een aantal excerpts. Er waren in totaal 39 deelnemers, waarvan 19 auditoren. Die mochten overal bij zijn, maar kregen zelf geen les. Ik was één van de tien participants op bastrombone.

Naast de dagelijkse lessen was er tijd voor trombonekoor, (dubbel) bastrombonekwintet en ik was één van de weinigen die ook een solo mocht spelen. Ik heb mijn eigen compositie gespeeld, ‘Homage to Gershwin’, als voorbereiding op de première met het Residentieorkest op 22 september 2018. Mijn begeleider Nicolai Bogdanov deed erg zijn best om de pianopartij te spelen zoals ik hem bedoeld had. De opname van het optreden in Fossao staat op mijn youtubekanaal ‘Pelle van Esch Composer and Bass trombone’. Er waren drie avonden met concerten waaraan elke keer weer een aantal van 39 deelnemers optrad.

Op de laatste dag van het seminar was er een mock audition. De jury bestond uit de leden van het World Trombone Quartet (Joseph Alessi, Jurgen van Reijen, Michel Becquet, Stefan Schulz). De auditie was precies zoals bij professionele orkesten, we moesten spelen achter een gordijn. Op het laatste moment veranderden ze de fragmenten die we moesten spelen. Ik had bijvoorbeeld de ‘Ride of the Valkyries’ in majeur voorbereid, maar we moesten het fragment in mineur spelen. Die had ik niet voorbereid en daardoor was ik stik zenuwachtig. De auditie ging daardoor minder goed dan ik wilde, maar gelukkig hadden de andere trombonisten precies hetzelfde probleem. Joe legde naderhand uit dat ze de wijziging expres hadden gedaan omdat dit in het echt ook wel eens voorkomt. De les die hij ons wilde leren is dat je altijd het hele stuk moet studeren en niet alleen het gevraagde fragment.

Het jurycommentaar was echt waardevol en tot mijn verbazing won ik prijs voor de beste auditie van de bastrombones. Ik moest namelijk strijden tegen trombonisten die wel auditie en orkestervaring hebben. De prijs is € 1.000,- die ik waarschijnlijk ga besteden aan nieuwe onderdelen voor mijn trombone en dergelijken.

De trombonisten kwamen van over de hele wereld en ik heb leuke nieuwe vrienden gemaakt. En Joseph Alessi heeft gevraagd of ik wil komen kijken op Juilliard School of Music in New York. En Stefan Schulz wil me ook graag af en toe lesgeven. Dat is wel bijzonder.

Mijn deelname aan het Alessi Seminar was mogelijk dankzij de steun van het Prinses Christina Concours en Classic Young Masters. En niet te vergeten mijn leraar Brandt Attema, die de benodigde contacten heeft gelegd. En mijn moeder, die de reis en alle praktische dingen heeft geregeld."

Pelle van Esch - september 2018