Componist Reinbert de Leeuw ontvangt Edison en Prins Bernhard Cultuurfonds prijs

21 november 2018

Complete Works for Ensemble and Choir, componist: Kurtág door Het Nederlands radiokoor en ASKO|SCHÖNBERG o.l.v. Reinbert de Leeuw, is winnaar van Het Document 2018 van Edison Klassiek dit jaar.

Jurymotivatie: De Hongaar György Kurtág, de laatste nog levende vertegenwoordiger van zijn generatie grote componisten, heeft altijd geworsteld met de manier waarop hij zijn innerlijke klankwereld moest noteren. Dankzij de minutieuze arbeid van Reinbert de Leeuw en zijn musici en de intense samenwerking met de componist hebben we nu eindelijk het klinkende resultaat zoals de componist het bedoeld heeft. Bekijk het hele juryrapport.

Op de viering van zijn tachtigste verjaardag werd alumnus Compositie Reinbert de Leeuw ook nog eens verrast met het nieuws dat hij dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt. Deze oeuvreprijs van het Cultuurfonds – van 150.000 euro - wordt op maandag 26 november aanstaande aan hem uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Máxima, ter erkenning van zijn grote artistieke betekenis voor de eigentijdse muziek in binnen- en buitenland.