Side by Side 2020: Orkestlid & alumnus Hugo Rodriguez Artega

17 februari 2020

Fagottist en alumnus Hugo Rodriguez Artega heeft nagenoeg alle edities van het Side by Side project meegemaakt, vanaf het allereerste begin zeven jaar geleden als student Oude Muziek op het Koninklijk Conservatorium, toen het project van start ging onder leiding van Frans Brüggen. De komende editie op 6-8 maart a.s. markeert zijn tweede jaar als begeleidend orkestlid. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Hoe ervaar je het project Side by Side nu, als alumnus en professioneel musicus en lid van het Orkest van de 18e Eeuw? Juist omdat je je wellicht nog goed kunt herinneren hoe het was om deel te nemen als student, beïnvloedt dat de wijze waarop je de student(en) benadert die nu naast jou zitten?

"Uiteraard is de ervaring in elk opzicht anders. Als student was ik zo gelukkig en zenuwachtig tegelijkertijd! Ik kan me het eerste project met Frans Brüggen nog goed herinneren, voor mij was dat hét evenement van mijn leven. Een droom die waarheid werd, terwijl ik samen met mijn collega-studenten keihard werkte aan de voorbereiding. Ik voelde me zeer vereerd en stelde me volledig open voor het leerproces en de adviezen van de orkestleden. Nu, als orkestlid, ben ik nog net zo gelukkig om mee te doen, al voel ik me minder nerveus. Ik denk dat het feit dat ik beide kanten heb meegemaakt het gemakkelijker maakt om het concept van het Side by Side project goed te begrijpen. Het is een uitzonderlijke kans voor studenten om orkest-ervaring op te doen door mee te spelen in één van de beste orkesten die er zijn. Wij op onze beurt zullen hen, als het ware als onderwijzers, aandachtig moeten begeleiden en proberen hen in te wijden in de ins en outs van het orkestleven, op een zo goede maar ook zo gemakkelijk mogelijke manier."

Wat verwacht je te leren van de studenten, of liever gezegd waar kijk je naar uit om van hen te leren?

"Elke student is uniek dus is de ervaring telkens anders. Muzikaal gezien kijk ik er naar uit om geïnspireerd te raken door hun voorbereiding en kennis rond het repertoire en hun instrument. Ik hoop vele muziekliefhebbers te ontmoeten die de muziek serieus en op persoonlijke wijze benaderen. Ik houd er van om de eigen stem van de musicus te ontdekken via en vanuit hun instrument."

Heb je eerder de eer gehad om met dirigent Hidemi Suzuki te spelen en zo ja, kun je iets over je ervaringen vertellen? Als niet, wil je je gedachten met ons delen over het programma van dit jaar; Mozart, Haydn en Schnittke?

"Nee, dit wordt de eerste keer dat ik met Hidemi Suzuki speel en ik kijk er enorm naar uit om samen muziek te maken. Wat betreft het programma, ik denk dat er goed over is nagedacht en er zitten stukken bij die we als orkest vaker hebben gespeeld. Over de keuze voor Schnittke, ik zie de connectie met de andere werken en ben altijd nieuwsgierig om het repertoire voor Oude Muziek uit te breiden. Al denk ik dat dit ook heel goed zou kunnen met ècht eigentijdse stukken, bijvoorbeeld uit de 21e eeuw."