Symphonic Seniors in Amare

30 januari 2023

Op 11 februari vindt het evenement Symphonic Seniors plaats in Amare. Studenten van het Koninklijk Conservatorium (KC) spelen samen met het amateur ouderen orkest Symphonic Seniors in een gezamenlijk concert. Dit project is een samenwerking tussen het KC, Amare, Residentie Orkest en Symphonic Seniors.

Alle studenten van het KC volgen in het 2e en 3e jaar van hun bacheloropleiding het vak Educational Skills. Hierin maken ze kennis met en doen ervaring op in muziekeducatie. Zo krijgen ze methodieklessen en bezoeken ze diverse educatieve activiteiten in het werkveld om een beeld te krijgen van hun toekomstmogelijkheden. Ook geven ze een semester lang individuele les op hun eigen instrument en leren ze hoe het is om te werken met een groep musici in het vak Ensemble Teaching.

Een van de groepen musici waarmee het KC samenwerkt voor de invulling van Ensemble Teaching is het Haagse symfonieorkest Symphonic Seniors. Uniek aan dit orkest is dat het volledig bestaat uit amateurmusici van 65 jaar en ouder. Ooit is dit orkest ontstaan op initiatief van het Residentie Orkest als leerorkest voor ouderen die bijvoorbeeld het instrument uit hun jeugd weer op wilden pakken of juist een nieuw instrument wilden leren bespelen. Inmiddels draait het orkest op eigen kracht onder professionele begeleiding van een eigen dirigent en repeteert het orkest elke twee weken in Mariahoeve.

Het afgelopen semester hebben veel studenten de opdracht Ensemble Teaching bij de Symphonic Seniors mogen vervullen. Eerst gingen ze een keer bij een repetitie kijken om het orkest te leren kennen en de dirigent aan het werk te zien. Daarna kregen studenten de kans zelf met het orkest te werken. Hierbij zijn docenten van het KC aanwezig om studenten te coachen en naderhand van feedback te voorzien.
Zowel het orkest als de studenten als de dirigent zijn zeer enthousiast over deze samenwerking. Het orkest en de dirigent vinden het leuk en leerzaam om te zien hoe studenten het orkest aanpakken. Voor studenten is het een unieke mogelijkheid te werken met een groep oudere en gedreven muzikanten van diverse niveaus.



Op 11 februari organiseert het KC ‘Symphonic Seniors in Amare’ als slot van het samenwerkingsproject. Studenten oefenen met musici van het orkest en speelen samen in een repetitie met het gehele orkest. Het publiek is welkom om te genieten tijdens het openbare concert op de tribunetrap in Amare door studenten en Symphonic Seniors.

Concert ‘Symphonic Seniors in Amare’

Klik hier om naar de eventpagina te gaan.