'Choreografen die met componisten samenwerken komen buiten de gebaande paden.'

Jan Linkens organiseert in augustus 2022 samen met componist Martijn Padding de eerste Internationale Dans Intensive & ChoreoComp bij Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Linkens is directeur van de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium en heeft als choreograaf en artistiek leider van gezelschappen intensief samengewerkt met musici.


"Het samenwerken van choreografen en componisten dreigt binnen de danskunst een beetje verloren te gaan," stelt Jan Linkens. "Dankzij alle technologische mogelijkheden kan een choreograaf tegenwoordig zelf zijn eigen muziek of soundscape voor een voorstelling samenstellen. Ik vind dat er te gemakkelijk voor bestaande stukken wordt gekozen, waar soms nog delen uit worden geknipt of tussen geplakt."

Echte dialoog - "Interactie is er vaak niet meer, terwijl een dialoog met een kunstenaar uit een andere discipline extra inspiratie en energie oplevert. Dat vind ik juist zo mooi."

Daarom organiseert Linkens samen met Martijn Padding, hoofd van de afdeling Compositie, dit jaar de eerste editie van een internationale Dance Intensive en ChoreoComp. De componisten zijn eigen bachelor- en masterstudenten, de choreografen worden extern geworven.

"Wat van belang is, is dat de choreografen hier gaan werken met dansers die opgeleid zijn in zowel klassieke als eigentijdse technieken. Ze moeten intensief kunnen samenwerken met een groep dansers die ze nog niet kennen, goed improvisaties kunnen leiden, snel keuzes kunnen maken en echt willen experimenten."

Meer dan sprookjesballetten - "Van die choreografen hebben we er op dit moment te weinig in de wereld. Als we willen dat de klassieke dans zich blijft vernieuwen en niet alleen nog maar te zien is in negentiende eeuwse sprookjesballetten, moeten we meer nieuwe dansmakers de kans geven om zich hierin te ontwikkelen."

"In de praktijk zijn er weinig mogelijkheden voor startende choreografen: ze moeten uitgenodigd worden door een gezelschap, maar die vragen alleen mensen die al een beetje naam hebben. Wij willen ze een platform bieden om werk te creëren op basis van een gloednieuwe muziekcompositie."

Niet de bekende weg - Linkens kijkt uit naar spannende choreografen-componistencombinaties. "Dit project is niet bedoeld om de bekende weg op te zoeken. Het draait juist om de confrontatie met iets nieuws, waardoor je creativiteit wordt gestimuleerd. Het gaat over dat proces en niet over een kant en klaar product dat je 's avonds aflevert."

"Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap voor een danskunstenaar. Je ziet het bij alle toonaangevende choreografen in de wereld: ze stellen hun werkwijze keer op keer ter discussie. Zo komen ze telkens tot eigenzinnige creaties."

"Wat ik hoop te bereiken tijdens dit programma is dat we een vonk kunnen laten overspringen. Dat het ertoe bijdraagt dat er in de toekomst meer choreografen werk gaan maken voor klassiek-eigentijdse dansers met nieuw gecomponeerde, live uitgevoerde muziek."

Deadline inschrijving is 15 mei 2022. Voor meer informatie en aanmelden voor Summer Dance Intensive & ChoreoComp klik hier

Jan Linkens
Jan Linkens

JAN LINKENS studeerde aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij onder andere les kreeg van Job Sanders. Daarna reisde hij naar New York voor een vervolgtraject aan de School of American Ballet. Bijna twee decennia was hij als danser en choreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet in Amsterdam. Hij was gastchoreograaf en docent bij gezelschappen en academies over de hele wereld, artistiek leider van het Ballet van de Komische Oper in Berlijn