Onderzoekscluster 'Musical Learning and Performance'

Opleidingen in muziek, in het bijzonder die in het instrumentale onderwijs, berusten vaak op lange tradities en op de ervaring van vele generaties musici. Tegelijkertijd vragen nieuwe inzichten in de biologische, cognitieve en culturele bouwstenen van de muzikale waarneming, motoriek en verbeelding om vernieuwing van de muzikale opleiding, voorbereiding en uitvoering. Het onderzoekscluster ‘Musical Learning and Performance’ slaat een brug tussen enerzijds het muziekonderwijs en de muzikale didactiek, en anderzijds inzichten uit andere kennisgebieden die kunnen leiden tot een beter begrip van de processen van muzikaal leren, muzikale verbeelding en uitvoering.

Onderzoekers

Susan Williams is één van 's werelds bekendste specialisten in baroktrompet en heeft de laatste 30 jaar opgetreden en opgenomen met veel van Europa's beste oude muziekensembles als soliste, kamermusicus en in orkestprojecten. Ze heeft ook veel van haar eigen artistieke projecten met natuurtrompetten geïnitieerd en gerealiseerd. Ze doceert aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en aan de Universiteit voor de Kunsten in Bremen. Naast het lesgeven aan natuurtrompet en het leiden van ensembleprojecten en workshops geeft Susan al meer dan tien jaar regelmatig cursussen in oefenen en voorbereiden van optredens. Susan is actief betrokken bij curriculumontwikkeling op het gebied van oefenpraktijk. Ze geeft les in deskundigheidsbevorderingsprogramma's in Nederland, België en Oostenrijk en voor het Netzwerk Musikhochschulen van Duitsland. Ze heeft onderzoek gedaan naar de onderwerpen aandachtsfocus en muzikale beeldspraak, en naar zelfregulerend leren voor musici. Susan's boek Quality Practice is populair onder musici en docenten. In 2020 ontwikkelde ze NOTES: a Musician's Reflective Journal.

Inês d'Avena (Inês de Avena Braga - Rio de Janeiro, 1983) is blokfluitiste, docent en onderzoekster. Inês neemt op voor Passacaille, Challenge Classics, ORF Edition Alte Musik, Channel Classics, Ramée/Outhere en Sony Classical, en treedt op als soliste en in kamer- en orkestformaties in heel Europa, Azië en Latijns-Amerika, met ensembles als het Amsterdam Baroque Orchestra, Concerto Köln, New Collegium, haar duo met Claudio Ribeiro, en La Cicala, waarvan zij artistiek leider is. Inês promoveerde in de muziek aan de Universiteit Leiden en behaalde bachelor-, master- en onderwijsdiploma's aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij sinds 2012 docent en onderzoeksbegeleider is voor de Masteropleiding. Haar onderzoek richt zich op de herontdekking van Italiaanse barokmuziek en de uitvoeringspraktijk daarvan, en ze heeft wetenschappelijke artikelen, essays en recensies gepubliceerd in Recercare, the Journal of the American Musical Instrument Society, Tibia, Music+Practice en Blokfluitist. In 2015 was Inês als postdoctoraal wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de Cini Foundation / Istituto Italiano Antonio Vivaldi in Venetië.

Claudio Ribeiro (São Paulo, 1976), sinds 2000 woonachtig in Nederland, is een veelgevraagd klavecinist en dirigent in diverse orkesten en ensembles, en een regelmatige gast op de belangrijkste concertpodia en festivals in Europa. Hij treedt ook op in zijn geboorteland Brazilië en in Zuid-Korea. Claudio neemt op voor labels als Ramée, Ricercar, Ambronay Éditions, ORF, Brilliant en Passacaille, is medeoprichter en artistiek leider van barokensemble New Collegium, lid van La Cicala, Radio Antiqua en het duo met Inês d'Avena, en combineert muziek maken met een intensieve onderzoeksactiviteit gericht op uitvoeringspraktijk en de ontdekking van onbekend barokrepertoire. Claudio behaalde zijn bachelor- en masterdiploma's aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, evenals een bachelordiploma in dirigeren aan de Staatsuniversiteit van Campinas. Claudio werkt sinds 2006 als klavecimbeldocent en coach aan de School voor Jong Talent en als klavecimbelbegeleider voor verschillende afdelingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en ontvangt regelmatig uitnodigingen om les te geven op festivals in Brazilië en Europa.