Het Koninklijk Conservatorium heeft een ambitieus doel: het opleiden van de kunstenaars van morgen. We helpen studenten hun artistieke en creatieve talent tot het hoogste niveau te ontwikkelen. We bevorderen excellentie, kritisch vermogen en creativiteit door studenten uit te dagen nieuwe richtingen in te slaan in hun professionele praktijk.

De eerste pijler van de studie is de ontwikkeling van je muzikaal vakmanschap. Door het volgen van hoofdvaklessen, kamermuziek- en theorielessen ontwikkel je je tot een professioneel musicus die in staat is op internationaal niveau te functioneren.

Een sterke voorbereiding op de beroepspraktijk is belangrijker dan ooit. Door in projecten te spelen leer je samen te werken in een professionele omgeving. De internationale projecten en de banden met festivals en ensembles zorgen voor een professionele studie-omgeving.

In electives en minoren kun je lessen volgen op een andere afdeling van het conservatorium en profiteren van de daar aanwezige expertise. Voorbeelden zijn de driejarige minoren in compositie, directie, oude muziek, jazz, zang en educatie.

Hoofdvak Klassieke Muziek Saxofoon

De saxofoonklas heeft als doel om de studenten op te leiden tot musici met een eigen muzikale identiteit, die zich gelijkwaardig kunnen verhouden tot instrumentalisten met een langere muziektraditie. Ten behoeve van de artistieke ontwikkeling neemt het spelen van goede arrangementen van oude(re) muziek naast het traditionele saxofoonrepertoire en nieuwe muziek een belangrijke plaats in tijdens de studie. Hoofdvakdocenten Lars Niederstrasser en Raaf Hekkema hebben hierin een grote expertise opgebouwd. Het contact met andere instrumentalisten/instrumentgroepen en de internationaal hoog aangeschreven compositieklas wordt gestimuleerd en logistiek ondersteund.

In de saxofoonklas krijgen de studenten hoofdvak les van hun eigen hoofdvakdocent. Incidenteel is het ook de mogelijk om les te krijgen van de andere hoofdvakdocent om verschillende invalshoeken te leren kennen. Er zijn wekelijks klassikale groepslessen met pianobegeleiding die om en om worden gegeven door de twee hoofdvakdocenten. Het doel hiervan is het gezamenlijk opbouwen en onderhouden van een muzikale esthetiek en het ontwikkelen van technische vaardigheden om die uit te voeren. Voor het aanleren van samenspeelervaring wordt kamermuziek beoefend binnen de saxofoonklas onder leiding van één van de hoodvakdocenten. Ook buiten de saxofoonklas is er een kamermuziekprogramma, waarbij het samenspelen met niet-saxofonisten wordt aangemoedigd.

Naast incidentele projecten behoort tot het curriculum:

  • Maandelijkse uitvoeringen van de saxofoonklas met pianist Alessandro Soccorsi
  • Kamermuziekcoachings met gemengde ensembles
  • Sax-ensemble met Lars Niederstrasser
  • Masterclasses van internationale saxofonisten (Simon Diricq, Arno Bornkamp, Joonatan Rautiola, Rob Buckland)
  • Groepslessen van andere hoofdvakdocenten (recent: hobo, cello)
  • Groepslessen van specialisten op het gebied van de oude muziek
  • Nieuw gecomponeerde werken door de compositieklas, uitgevoerd tijdens jaarlijkse Spring Festival
  • Project authentieke Adolphe Sax-saxofoons door docent historische ontwikkeling Erik-Jan de With
  • Projecten met andere instrumentgroepen (recent: trombone, slagwerk)
  • Tweejaarlijks side-by-side project: CalefaXL reed orchestra met Raaf Hekkema
  • ECMA kamermuziek-coachings

Bekijk hier het overzicht van de

voor de afdeling Klassieke Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

75min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Eleonoor Tchernoff

Introductie Koninklijk Conservatorium