De studie Historische Klarinet draait hoofdzakelijk om de klassieke vijf- of zeskleppige Besklarinet, die rond 1800 vanuit Wenen een sterke positie tussen de andere houtblaasinstrumenten veroverde. Eric Hoeprich heeft dit hoofdvak aan het Koninklijk Conservatorium twintig jaar geleden opgezet, en is inmiddels opgevolgd door een van zijn meest succesvolle oud-studenten, Nicola Boud.

De bachelor Historische Klarinet bij de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium is een heel praktijkgerichte opleiding. Behalve het deel van het curriculum dat wordt begeleid door docenten, leer je eigen projecten te ontwikkelen en manieren te vinden om deze uiteindelijk op overtuigende wijze voor een publiek uit te voeren. Het grote aantal studenten Fortepiano, strijkers, blazers en zangers geeft je als student Historische Klarinet veel mogelijkheden voor kamermuziekprojecten. Behalve het Klassieke repertoire, werk je tijdens je bachelor met de Méthode de Clarinette van Xavier Lefèvre. Het strekt natuurlijk tot aanbeveling als je je zowel in de C-, Bes- als A-klarinet en de bassethoorn verdiept.

Hoezeer ook gericht op de praktijk, juist bij Oude Muziek is een goede theoretische basis, en achtergrondkennis van de muziek- en instrumenthistorie essentieel. Je kan je bachelor met diverse keuzevakken, zoals barokdans, stijl-gebonden improvisatie, gevorderde lessen basso continuo en retorica aanvullen om een persoonlijk profiel te creëren. Regelmatig vinden er masterclasses en lezingen plaats door zowel musici als musicologen (of een combinatie van beide) zowel uit Nederland als daarbuiten.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat wereldwijd bekend als één van de grootste en belangrijkste opleidingen in zijn soort. Al meer dan vijftig jaar is het een unieke kweekvijver en smeltkroes van talenten binnen de historische uitvoeringspraktijk. Instrumentale en vocale muziek vanaf de Middeleeuwen en de Renaissance tot de Romantiek wordt onderwezen door musici die internationaal als autoriteit in hun vakgebied worden beschouwd. Vanwege de hoge kwaliteitsnormen die het internationale docententeam hanteert, geldt een afgeronde studie aan het Koninklijk Conservatorium automatisch als een aanbeveling in professionele kringen.

Bekijk hier het overzicht van de docenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

60 min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Zie 'collegegeld'

Afdelingshoofd

Teunis van der Zwart

Introductie Koninklijk Conservatorium