De Master Koordirectie leidt je op tot dirigent van zowel amateur- als professionele koren. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding als je beschikt over een bachelor koordirectie.

Als je de bachelor zang of docent muziek hebt afgerond, je hebt al ervaring als dirigent en wilt weten of je voor de Masteropleiding in aanmerking komt neem dan contact op met Marjolein Niels, hoofd zangafdeling/koordirectie.

Doel van de Masterstudie is dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend artiest met een sterke persoonlijke muzikale visie en ambitie.
De Master duurt twee jaar en bestaat uit drie delen, Artistic Development, Professional Preparation en Research. Je kunt die onderdelen voor een groot deel zelf vormgeven en daarom vragen we je bij het aanmelden om een studieplan, het Masterplan waarin je beschrijft hoe je de Master wilt invullen.

Koordirigent is een complex beroep dat niet alleen een brede artistieke ontwikkeling vereist maar ook grote sociale vaardigheden. Je geeft immers leiding aan een groep musici variërend van amateurs tot professionals. Zangers verwachten dat je een visie hebt op de partituur en die op een artistiek en stilistisch overtuigende en inspirerende manier kan overbrengen. Ze willen door jou worden geïnspireerd om muzikaal en vocaal op het hoogst mogelijk niveau te kunnen functioneren. In het Artistic Development deel van de Masteropleiding werk je aan het verdiepen van al deze vaardigheden. Het practicumkoor is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Dit koor bestaat uit je mede koordirectiestudenten en hoofdvak zangstudenten. Uiteraard coacht de hoofdvakdocent Jos Vermunt je in het werken met dit koor.

Het deel ‘Professional Integration and Project Management” vormt de kern van de professional preparation. Tijdens dit vak ontwikkel je bijvoorbeeld een eigen projectplan. Dat kan een plan zijn voor een reeks concerten, een samenwerking met een componist, een geënsceneerd koorproject of iets geheel nieuws. Hierin ben je volledig vrij. Bij de realisering van het plan krijg je hulp van een coach uit de beroepspraktijk die aansluit bij jouw plan.

Tegelijkertijd werk je aan je onderzoeksonderwerp. Een supervisor begeleidt je hierbij. Je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je Masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek.

De onderdelen van het Mastercurriculum nodigen uit tot combineren. Je projectplan kan aansluiten bij je research en beide onderdelen kunnen de basis vormen voor je Masterexamen.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Introductie Koninklijk Conservatorium