“Culture cannot be taken over like an apartment, furniture or clothing.

Each generation has to study it and experience it afresh.” – Zoltán Kodály


  • a well-trained ear – listening and singing skills
  • a well-trained mind – musical understanding through music making and musicianship skills development
  • a well-trained heart – emotional development and social skills
  • a well-trained hand – musical performance skills

Zoltán Kodály vat de belangrijkste aspecten van persoonlijke en muzikale ontwikkeling met deze vier punten samen in zijn artikel Who is a good musician? Het is een mission statement geworden voor Kodály-docenten en studenten over de hele wereld. Niet alleen voor professionele musici, maar ook van toepassing voor amateurs, voor muziekliefhebbers én luisteraars om de taal van de muziek te verstaan. De Kodály-methode is één van de belangrijkste redenen van het relatief hoge niveau van Hongaarse koren.

De internationaal georiënteerde (Engelstalige) Masteropleiding muziekeducatie – Kodály leidt je op tot specialist op het gebied van muziekonderwijs volgens het Kodály concept. Je leert kennis en vaardigheden toepassen in muzieklessen in en buiten scholen, zoveel in vocaal als instrumentaal muziekonderwijs.

De Masteropleiding bestaat uit drie samenhangende studieonderdelen: methodiek, musicianship skills en onderzoek. In het Masteronderzoek vertaal je het Kodály-concept naar je eigen muziek- en onderwijspraktijk. Een belangrijk aspect van muziekonderwijs volgens het Kodály-concept is de samenhang tussen vakmanschap en kunst, tussen methodiek en muzikale inhoud, tussen methodische principes en didactische praktijk. Muziek maken, muziek begrijpen en het muzikale leerproces vormen één geheel.

Tijdens deze master volg je masterclasses van internationale gastdocenten. Een Erasmus-uitwisselingsperiode kan deel uitmaken van het studieprogramma.

Onderzoek

We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek. Bij de aanmelding tot de masteropleiding, stel je een studieplan (Master Plan) op, waarin je beschrijft hoe je je masteropleiding wilt invullen.


Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Zie 'collegegeld'

Afdelingscoördinator

Jasper Grijpink

Afdelingshoofd

Suzanne Konings

Muziek als Vak

Muziek als Vak is een praktische en theoretische cursus over muziekonderwijs gebaseerd op de uitgangspunten van Kodály: leren zingen, lezen, schrijven en begrijpen van muziek voor álle kinderen.

Muziek als Vak is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor muziekonderwijs:

  • Basisschoolleerkrachten met interesse voor muziekonderwijs

  • Musici met belangstelling voor groepsonderwijs

  • Muziekdocenten en vakleerkrachten die hun deskundigheid willen vergroten

Meer over Muziek als Vak

Introductie Koninklijk Conservatorium