Studie-informatie

Vanaf studiejaar 2016-2017 biedt het Koninklijk Conservatorium in samenwerking met Calefax de masterspecialisatie Rietkwintet aan. Daarmee krijg je een bijzondere kans om je binnen de muziekpraktijk van dit succesvolle ensemble te specialiseren op jouw instrument. Deze masterspecialisatie is een exclusieve en onderscheidende voorbereiding op je eigen muziekpraktijk.

Calefax groeide in 30 jaar uit van een muziekgroep van vijf schooljongens tot een ensemble van wereldklasse. Het repertoire omvat vele eeuwen muziek. De musici van Calefax blazen klassieke muziek letterlijk nieuw leven in door het zelf te arrangeren voor hun eigen unieke rietkwintetbezetting: hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Daarnaast zijn er intussen zo’n honderd nieuwe werken voor Calefax geschreven door componisten van over de hele wereld.

Calefax mag zich de uitvinder van het genre rietkwintet noemen. Ze zijn ambassadeur van een nieuwe muziekbeweging: het International Reed Quintet Network. Van Argentinië tot Nieuw Zeeland ontstaan nieuwe rietkwintetten die in de voetsporen van Calefax treden.

Calefax bestaat uit Olivier Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot).

Tijdens de tweejarige Master Rietkwintet komt niet alleen het instuderen en uitvoeren van het repertoire voor rietkwintetbezetting aan bod, maar wordt ook veel aandacht besteed aan:

  • Ensemble coaching;
  • Individuele coaching op het eigen instrument gericht op kamermuziek (timing, kleur, intonatie, articulatie, verfijning speltechniek);
  • Programmering en artistieke visie;
  • Podiumpresentatie en ontwikkeling concert formats;
  • Financieel beleid en fondsenwerving;
  • Coaching bij arrangeren.

De slotpresentatie bestaat uit een door het ensemble volledig zelf ontwikkeld concert dat bij voorkeur buiten de school wordt gegeven. 


Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Bekijk 'Collegegelden'

Afdelingshoofd

Wim Vos

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

Welkom op het Koninklijk Conservatorium

Ontdek het Koninklijk Conservatorium tijdens de jaarlijkse Open Dag