Studie-informatie

Vanaf studiejaar 2016-2017 biedt het Koninklijk Conservatorium in samenwerking met Calefax de masterspecialisatie Rietkwintet aan. Daarmee krijg je een bijzondere kans om je binnen de muziekpraktijk van dit succesvolle ensemble te specialiseren op jouw instrument. Deze masterspecialisatie is een exclusieve en onderscheidende voorbereiding op je eigen muziekpraktijk.

Calefax groeide in 30 jaar uit van een muziekgroep van vijf schooljongens tot een ensemble van wereldklasse. Het repertoire omvat vele eeuwen muziek. De musici van Calefax blazen klassieke muziek letterlijk nieuw leven in door het zelf te arrangeren voor hun eigen unieke rietkwintetbezetting: hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Daarnaast zijn er intussen zo’n honderd nieuwe werken voor Calefax geschreven door componisten van over de hele wereld.

Calefax mag zich de uitvinder van het genre rietkwintet noemen. Ze zijn ambassadeur van een nieuwe muziekbeweging: het International Reed Quintet Network. Van Argentinië tot Nieuw Zeeland ontstaan nieuwe rietkwintetten die in de voetsporen van Calefax treden.

Calefax bestaat uit Olivier Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot).

Tijdens de tweejarige Master Rietkwintet komt niet alleen het instuderen en uitvoeren van het repertoire voor rietkwintetbezetting aan bod, maar wordt ook veel aandacht besteed aan:

  • Ensemble coaching;
  • Individuele coaching op het eigen instrument gericht op kamermuziek (timing, kleur, intonatie, articulatie, verfijning speltechniek);
  • Programmering en artistieke visie;
  • Podiumpresentatie en ontwikkeling concert formats;
  • Financieel beleid en fondsenwerving;
  • Coaching bij arrangeren.

De slotpresentatie bestaat uit een door het ensemble volledig zelf ontwikkeld concert dat bij voorkeur buiten de school wordt gegeven.

Onderzoek

We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek. Bij de aanmelding tot de masteropleiding, stel je een studieplan (Master Plan) op, waarin je beschrijft hoe je je masteropleiding wilt invullen. Hier kun je meer informatie vinden.


Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Bekijk 'Collegegelden'

Afdelingshoofd

Marlon Titre

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

Welkom op het Koninklijk Conservatorium

Ontdek het Koninklijk Conservatorium tijdens de jaarlijkse Open Dag