Studie-informatie

De Ensemble Academie (EA) is het resultaat van een lang gekoesterde wens van vijf ensembles uit de top van het Nederlandse muziekleven, het Koninklijk Conservatorium en twee toonaangevende zalen voor hedendaagse muziek.

In 2017 hebben Asko|Schönberg, Calefax, Ensemble Klang, New European Ensemble en Slagwerk Den Haag de handen ineengeslagen en zijn samen met Korzo, Muziekgebouw aan ’t IJ en het Koninklijk Conservatorium deze unieke opleiding gestart.

De Ensemble Academie is een broedplaats voor talentvolle, nog studerende musici en componisten.

Studenten van de Ensemble Academie werken aan verschillende (inter)nationale producties met de partners van de Ensemble Academie.
Tijdens de master Ensemble Academie ontwikkelen studenten hun vaardigheden op het instrument, daarnaast krijgen zij lessen op het gebied van programmeren, productie, marketing en communicatie. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om stage te lopen bij de verschillende partners. Zo krijgen de studenten de kans om ook de (onmisbare) achterkant mee te maken en zowel voor als achter de schermen ervaring op te doen en te bouwen aan hun netwerk.
De kracht van de Ensemble Academie is dat studenten al tijdens hun studie middenin de beroepspraktijk komen te staan. Afgestudeerden hebben hun eigen netwerk opgebouwd en ervaring opgedaan in het professionele muziekleven.


Onderzoek

We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek. Bij de aanmelding tot de masteropleiding, stel je een studieplan (masterplan) op, waarin je beschrijft hoe je je masteropleiding wilt invullen. Meer informatie vind je in het handboek en in de richtlijnen voor het schrijven van het masterplan.

Partners

Asko | Schönberg

Partner

Calefax

Partner

Slagwerk Den Haag

Partner

Ensemble Klang

Partner

New European Ensemble

Partner

Korzo

Partner

Muziekgebouw aan 't IJ

Partner

Specificaties

Taal

Engels

Graad

Master Muziek

Duur

2 jaar

Collegegeld

Afdelingshoofd

Marlon Titre

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

Ontdek het Koninklijk Conservatorium tijdens de jaarlijkse Open Dag

Welkom bij het Koninklijk Conservatorium