Studie-informatie

De Masterspecialisatie Ensemblezang leidt op tot Master of Music en staat open voor studenten met een Bachelor zang of koordirectie. De opleiding speelt in op de vraag van professionele vocale ensembles naar vocalisten die beschikken over de specifieke vaardigheden die het zingen in een ensemble vraagt.

De Masterspecialistatie Ensemblezang is ontwikkeld in samenwerking met het befaamde Nederlands Kamerkoor en zijn chefdirigent Peter Dijkstra. In stageprojecten bij het Nederlands Kamerkoor werk je met toonaangevende dirigenten en word je gecoacht door de ensemblespecialisten uit het koor. Tijdens de studie krijg je zo een goed beeld van de professionele ensemblepraktijk en leer je alle de facetten van het ensemblezingen zodanig beheersen dat je met succes kunt instromen in de beroepspraktijk. De nauwe binding met de praktijk maakt bovendien dat je tijdens de studie al een goed netwerk kunt opbouwen in de professionele ensemblewereld.

In de opleiding komt een breed repertoire aan de orde vanaf middeleeuwen en renaissance tot en met hedendaagse muziek. Een groot deel van de tijd werk je in ensemblevorm, binnen het KC met je medestudenten, en in de stageprojecten met de vocalisten van het NKK. Je werkt aan vaardigheden als ‘kleuren’, mengen en intoneren, het ontwikkelen van de ‘inner conductor’, individueel en gedeeld muscianship en professionele muzikale communicatie en leiderschap. Daarnaast heb je individueel zangles en correpetitie, niet alleen gericht op de vocaal-technische eisen die het ensemblezingen stelt, maar ook op het blijven ontwikkelen van je solistische vaardigheden. In de vakken Performance and Communication en Professional Integration and Project Management word je verder voorbereidt op je carrière na je studie.

Onderzoek

We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek. Bij de aanmelding tot de masteropleiding, stel je een studieplan (masterplan) op, waarin je beschrijft hoe je je masteropleiding wilt invullen.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Monica Damen

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium