Als bewegen op muziek je in het bloed zit en je wordt aangetrokken door de prachtige wereld van de academische theaterdans (ballet), dan kun je hiervoor worden opgeleid door de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. Om uiteindelijk een plaats te verwerven in één van de grote (inter-)nationale dansgezelschappen is het noodzakelijk vanaf tienjarige leeftijd een intensieve vakstudie te volgen, waarbij je iedere dag vele uren danst. In dit opzicht is een vergelijking met de topsport gerechtvaardigd. De bijzondere sfeer van de dansvakopleiding en de wereld van het professionele theater zorgen er al meer dan vijftig jaar voor dat leerlingen hun droom kunnen waarmaken. 

De Dansvakopleiding werkt nauw samen met het Nederlands Dans Theater. Zo kun je bijvoorbeeld lessen krijgen van gastdocenten van dit gezelschap, maar het kan ook zo zijn dat je wordt gevraagd om mee te doen aan voorstellingen! Tevens bestaan er uitwisselingsprogramma’s voor docenten en studenten met opleidingen in het buitenland. Onze Dansvakopleiding is niet voor niets één van de opleidingen waar winnaars van de gerenommeerde Prix de Lausanne, de internationale balletcompetitie in Zwitserland, een jaar gratis mogen studeren.

De meeste leerlingen starten in groep 7 van het basisonderwijs en na het behalen van het havo of vwo-diploma volgen er nog één tot maximaal drie praktijkjaren in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Alles bij elkaar heb je dan ongeveer negen á tien jaar de Dansvakopleiding gevolgd. Maar dan ben je ook eindelijk “klaar”: je ontvangt je Bachelordiploma dans. De meeste studenten zijn dan al gecontracteerd door internationale dansgezelschappen.

Audities

Audities

Hieronder vindt u de audities Dansvakopleiding/School voor Jong Talent in schooljaar 2017-2018 voor schooljaar 2018-2019. Eerste auditie voor jongens en meisjes die in groep 4, 5, 6, 7 of 8 van de basisschool zitten:

  In Den Haag

 • Zaterdag 28 oktober 2017
 • Zaterdag 11 november 2017
 • Zaterdag 9 december 2017
 • Zaterdag 20 januari 2018
 • Zaterdag 17 februari 2018
 • Zaterdag 10 maart 2018                                                                                                                                   

Om 10.30 uur, in de dansstudio’s van het Koninklijk Conservatorium  

Overzicht auditiedata voor jongens en meisjes die in de brugklas of hoger zitten:

In Den Haag

 • Week 50 december 2017: maandag 11 en dinsdag 12 december
 • Week 15 april 2018:  maandag 9 april en dinsdag 10 april

Tijd is ntb, in de dansstudio's van het Koninklijk Conservatorium

Slotauditie

In Den Haag

 • Zaterdag 17 maart 2018

Tijd is ntb, in de dansstudio's van het Koninklijk Conservatorium

Aanmelden voor audities

Om je aan te melden voor een van de audities Dans, moet je je registreren in Osiris, het registratiesysteem van de Hogeschool der Kunsten Den Haag.
Klik hier om naar Osiris te gaan.

Wanneer je bent aangekomen op de aanmeldpagina klik dan onderaan op:  Heb je geen gebruikersnaam/wachtwoord, klik dan hier.”
Let op: je maakt niet eerst zelf een wachtwoord aan, deze word je eerst gegeven en vervolgens pas je deze aan.

Geef bij Personalia op de eerste pagina voor algemene informatie de naam van je zoon of dochter op als houder van de account en niet de naam van de ouder. Dit is het aanmeldproces voor de School voor Jong Talent Dans opleiding, niet de aanmelding voor de Bachelor Dans opleiding. Wil je auditie doen voor de Bachelor Dans, ga dan hier naar toe.  

Voor vragen over de inschrijving per Osiris kunt u contact opnemen met functioneel beheerder van Osiris Karel Treling. Te bereiken op: karel@koncon.nl.
Voor vragen over de auditie kunt u contact opnemen met Coördinator Audities van de Dansvakopleiding Sacha Steenks. Te bereiken op: s.steenks@koncon.nl  

Voorstellingen Dansvakopleiding

Gedurende de opleiding is er voor jou volop gelegenheid om podiumervaring op te doen. Tijdens studio-avonden, de eindvoorstelling en eventuele medewerking aan voorstellingen van gezelschappen en externe projecten pas je alle in de studio’s geleerde technieken toe in combinatie met facetten van de beroepspraktijk. 

 • Studiomiddagen en avonden: de studiomiddagen en avonden vinden twee keer per jaar plaats in de Kees van Baarenzaal. Tijdens deze momenten wordt de nadruk gelegd op het demonstreren van vaardigheden en het repertoire dat in de lessen wordt geleerd. Dit wordt in een beknopte choreografische (les)vorm getoond.
 • Young Talent Project: de jaarlijkse voorstelling van de Bachelor Dans i.s.m. het Nederlands Dans Theater. Deze voorstellingen vinden in Korzo Theater plaats.
 • Eindvoorstellingen: de Dansvakopleiding sluit het schooljaar altijd af met een serie (uitverkochte) voorstellingen in de Kees van Baarenzaal. Het hoogtepunt van het jaar voor zowel de leerlingen, studenten en het publiek.

Klik hier voor alle voorstellingen van de Dansvakopleiding.

Contact

Vragen

Neem contact op met coördinator Audities Sacha Steenks.

Of bel de balletbalie: +31(0)70 315 1505