Oude Muziek is een verzamelnaam voor muziek uit de middeleeuwen, de renaissance (15e en 16e eeuw) en de barok (17e en 18e eeuw). Zij wordt uitgevoerd op instrumenten uit die perioden, zoals het klavecimbel, de viola da gamba, de barokcello en de blokfluit.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium heeft een unieke reputatie als een van de grootste en meest bekende faculteiten van haar soort. Ook Jong KC leerlingen kunnen zich op Oude Muziek toe te leggen.
Het zijn meestal blokfluitleerlingen die voor deze weg kiezen. Daarom vertellen we je hier iets meer over de opleiding blokfluit bij Jong KC.

Een rijke omgeving

Jong KC biedt een rijke omgeving voor musici in opleiding: naast de lessen in je eigen instrument, krijg je ook andere vakken, zoals koor en piano en speel je veel samen met anderen. Zo krijg je de kans om mee te spelen met kamermuziekensembles en met andere blokfluitisten binnen en buiten het KC. Je treedt regelmatig op en doet, als dat bij je past, mee aan concoursen.

Eigenheid

Wanneer je blokfluit studeert aan Jong KC, is er aandacht voor alle aspecten van je spel, zoals je techniek, toonvorming, muzikaliteit, interpretatie en expressie.

Je hebt zelf veel inbreng in de muziek die je speelt. Voor blokfluit is veel repertoire uit de 16e en 17e eeuw, maar gaandeweg zul je ook muziek uit eerdere en latere perioden tegenkomen. Samen met je docent (zie ook onderaan de pagina) ontdek je welke muziek en klank bij jou past. Je kunt haar zien als gids: zij helpt je om verder te komen en steeds zelfstandiger te studeren.

Het prettige aan het KC is dat je omgeven bent door anderen die jouw passie delen. En dat er afdelingen zijn waar je als blokfluitist nieuwe wegen kunt inslaan, zoals jazz en compositie. Wist je dat er de afgelopen jaren hele mooie stukken voor blokfluit zijn gecomponeerd door onze (oud)studenten? We spelen ze regelmatig!

Samen leren en ontdekken

Samen muziek maken is een essentieel onderdeel van je opleiding aan Jong KC. Het jaar start direct met een studieweekend voor alle Jong KC blokfluit studenten. Je speelt samen met hen in ensembles en neemt deel aan het jaarlijkse barokprogramma: een kort verblijf in het buitenland waarbij je alleen maar met muziek bezig bent. In een week tijd werk je toe naar een concert dat ook in Nederland wordt uitgevoerd.

Een andere vorm van samen leren, repeteren en ontdekken, vind je in de Werkplaats. Meer over dit unieke kamermuziekprogramma lees je hier.

Vervolg

De meeste Jong KC leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding en carrière in de muziek. Zij studeren momenteel op verschillende conservatoria in binnen- en buitenland, of treden op met professionele orkesten en ensembles. Welke weg jij kiest, is aan jou. Waar de een zich prettig voelt als onderdeel van een groter geheel, kiest de ander ervoor om zelf de toon te zetten.

Onze opleiding is er in ieder geval op gericht om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toekomst in de muziek. Vandaar het uitgebreide lesprogramma en de aandacht voor een breed scala aan kwaliteiten. Tijdens je studie zullen we je voortgang bovendien regelmatig toetsen. Twee keer per jaar, in november en april, presenteer je aan een gespecialiseerde commissie een programma dat je met je docenten hebt voorbereid. Op deze manier werken we samen toe naar een succesvolle toelating op het KC of een ander conservatorium.

Meer informatie en voorspelen

Ben jij geïnteresseerd in de opleiding of wil je een keer voorspelen, meld je dan hier aan.