Nieuwe Roman: De laatste klanken van Icarus

25 November 2022

Op 4 november werd de roman De laatste klanken van Icarus van Arjen van Meijgaard gepresenteerd bij boekhandel De Vries Van Stockum in de Haagse Passage. De muzikale omlijsting werd verzorgd door (oud-)leerlingen van de School voor Jong Talent. Zo klonken er solosonates van Bach, een bewerking van Salut d'Amour van Edward Elgar voor viool en bajan en de bekende Czardas; stukken die ook in het boek voorkomen.

In het interview werd er vooral ingezoomd op de scheidslijn tussen waarheid en fictie. Wat herinneren we ons nog en wat is er in de loop der tijd bij verzonnen. Ook de autobiografische aspecten kwamen aan de orde, de auteur was au pair en staatmuzikant in Parijs, net als de hoofdpersoon.

Over het Boek

Nog steeds oogst de hoofdpersoon veel bewondering wanneer hij vertelt over zijn successen als straatmuzikant in Parijs, ook al was dat in de jaren ’90. In metrogangen en op het plein voor Musée d’Orsay verdiende hij als negentienjarige met zijn vioolspel bakken met geld. Hij ontmoette boeiende figuren, zoals Milan de fagottist en de aantrekkelijke Julie, een studente aan de kunstacademie.

Wanneer Julie na vijfentwintig jaar weer contact met hem zoekt en naar Nederland wil komen, raakt hij in paniek. Klopt het wat hij zich herinnert? Zal zij zaken boven water halen die beter onder water hadden kunnen blijven? Om gebeurtenissen helder te krijgen, probeert hij het verhaal van toen te reconstrueren. En om Julie te vinden voordat het misgaat, blijkt een bezoek aan Parijs onvermijdelijk.

De laatste klanken van Icarus is een psychologische roman vol kleurrijke en muzikale herinneringen, een verhaal over verlangen en hoogmoed, over waarheid en fantasie.

Over de Auteur

Arjen van Meijgaard geeft sinds 2017 Nederlands aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium, ook werkt hij op de Vrije School Den Haag. Daarnaast recenseert hij Nederlandse literatuur voor online magazine Tzum en Franstalige literatuur voor boekhandel Athenaeum in Amsterdam. Als redacteur is hij betrokken bij het nieuwe literaire platform Eldersliterair.nl en hij is commissielid van de Raad van Advies van het Letterenfonds. In de tijd die overblijft speelt hij viool en volgt hij lessen klassiek gitaar.

Korte verhalen van hem verschenen o.a. in verschillende literaire tijdschriften, zoals De Tweede Ronde, Deus Ex Machina en Extaze. In 2017 debuteerde hij met de roman We hebben alles bij ons bij Uitgeverij In de Knipscheer en op 4 november 2022 verscheen De laatste klanken van Icarus bij Uitgeverij kleine Uil.

Meer info over het boek.