Toos Onderdenwijngaard - Een filmportret van Daniël Brüggen

16 January 2023

In 2019 overleed pianiste Adriana Jacoba (Toos) Onderdenwijngaard (1926 – 2019). Ze was in de jaren zeventig en tachtig vaak te zien op de Nederlandse concertpodia, samen met haar studievrienden Daniel Wayenberg en Theo van der Pas. Toos trad op met vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en vooral het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en werkte met dirigenten als Bernard Haitink en Antal Dorati. Ze was daarnaast een veelgevraagd soliste bij onder meer het Radio Kamerorkest, waar ze de pianoconcerten van Mozart en Haydn ten gehore bracht. De pianiste maakte ook concertreizen naar de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjetunie.

In de loop der jaren is concertpianiste, hoofdvakdocent en mecenas Toos Onderdenwijngaard met haar enorme betrokkenheid en steun van grote betekenis geweest voor het Koninklijk Conservatorium en specifiek de afdeling Oude Muziek. Met haar Adriana Jacoba Fonds heeft zij bovendien een belangrijk aantal studenten rechtstreeks gesteund met een beurs.

In december ging de film ‘Heilige werkplicht’ van Daniël Brüggen in première over het leven van Toos Onderdenwijngaard– vermaard pianiste, docent en mecenas.

“Ik heb Toos nooit ontmoet maar ze kwam dichterbij tijdens het langdurig bekijken en beluisteren van het materiaal. Muziek draag je uiteindelijk over, die boodschap ontroerde me.” - Daniël Brüggen
We hopen dat deze film de herinnering aan Toos Onderdenwijngaard levend houdt en haar prachtige muziek blijft inspireren. Laten we haar talent en verdiensten nooit vergeten.