Felix Schlarmann - Jong KC

Hoofdvakdocent Jazz Drums

Felix Schlarmann is hoofdvakdocent jazz drums van het Jong KC en aan het hbo van het Koninklijk Conservatorium.

Felix groeide op in het noorden van Duitsland in een muzikaal gezin. Hij was nog jong toen hij voor het eerst de drumstokken oppakte. In zijn jeugd speelde hij in rock- en jazzbands en ontwikkelde hij een passie voor klassieke percussie. Uiteindelijk koos hij voor de jazzmuziek. Hij behaalde zijn master aan het Conservatorium in Amsterdam en studeerde bij John Riley aan de Manhattan School of Music in New York.

In 2014 bracht Felix voor het eerst een album uit als bandleider en componist: ‘Counterlife’ verscheen bij Challenge Records en werd heel goed ontvangen. Felix speelde toen al enkele jaren bij de Nederlandse jazzformatie BRUUT! Met deze band toerde hij over de hele wereld en trad hij op tijdens jazzfestivals in Tokyo, Londen en op North Sea Jazz. Felix initieerde daarnaast meerdere projecten in Nederland en speelt als sessiemuzikant in uiteenlopende formaties. Van bigband tot improvisatie – alles is mogelijk. In de afgelopen jaren heeft Felix met een indrukwekkend aantal Nederlandse en internationale muzikale grootheden opgetreden.

Felix werkte recent samen met saxofonist Jasper Blom in het WonderYears trio, met percussionist Modar Salama, met de Duitse pianist en componist van elektronische muziek Roman Rofalski en het Millennium Jazz Orchestra van Joan Reinders.

In de Amsterdamse jazz scene speelt Felix een belangrijke rol als organisator: hij is de oprichter en artistiek directeur van Jazzfest Amsterdam en runt een maandelijks programma in Studio /K. Ook maakt hij deel uit van het muzikale collectief Splendor. Verder presenteert Felix het programma JazzNotJazz voor de concertzender, een online radiostation.

De klassieke percussie, waar hij zich als jonge muzikant op toelegde, is nog altijd in beeld. Felix componeert stukken die worden uitgegeven door het Duitse Gretel Verlag.