Siemens steunt wederom jong talent Koninklijk Conservatorium met opdoen orkestervaring

20 December 2021

Het Atheneum Kamerorkest (AKO) van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Siemens Nederland hebben opnieuw hun sponsorcontract verlengd. Siemens zal het orkest financieel ondersteunen, waarvoor het AKO als tegenprestatie jaarlijks – tot en met 2024 – in de kerstperiode drie kerstconcerten voor Siemens zal verzorgen. Dankzij de continuïteit van de samenwerking – begonnen in 1985 – is het AKO en daarmee orkestspel een vast onderdeel in het onderwijsprogramma van de leerlingen van de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium.


De overeenkomst werd getekend door Annick van Gennip (rechts op foto) van Jong Koninklijk Conservatorium (Jong KC) en Anne-Paule Moerkerk (links op foto), Head of Communications bij Siemens Nederland. De relatie tussen het AKO en Siemens Nederland bestaat al sinds 1985 en vloeit voort uit de maatschappelijke betrokkenheid van Siemens. Door de jaren heen verzorgde het AKO in de Nieuwe Kerk in Den Haag al tientallen kerstconcerten voor de medewerkers en gepensioneerden van Siemens, voor de familieleden van de orkestleden, maar ook voor klanten en relaties. In lustrumjaar 2020, het 35-jarig jubileum, werd het concert vanwege de coronapandemie in online vorm als kerstfilm aangeboden en tevens landelijk, bij NPO Plus, uitgezonden.

“De samenwerking tussen Siemens en het AKO is uitgegroeid tot een samenwerking met groot onderling vertrouwen en toewijding van beide partijen,” aldus Annick van Gennip van het AKO. “De continuïteit van de samenwerking zorgt ervoor dat het AKO en daarmee orkestspel een vast onderdeel in het onderwijsprogramma van de leerlingen is geworden en kan blijven. We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen prachtige projecten met elkaar neerzetten, die allemaal waardevolle leermomenten zijn voor de leerlingen van de School voor Jong Talent.” “Het AKO geeft ons de kans te leren samenspelen in een orkestbezetting. Het inspireert ons verder te kijken dan het repertoire dat we voor ons eigen instrument studeren. De traditionele kerstconcerten daar kijken we allemaal elk jaar naar uit,” vult leerlinge Else Baas aan.

Anne-Paule Moerkerk van Siemens Nederland: “Siemens maakt zich sterk voor een eerlijke, solidaire samenleving en heeft in Nederland een lange geschiedenis als maatschappelijk betrokken partner. Met onze langjarige steun aan de ontwikkeling van jonge, talentvolle musici van het AKO dragen we bij aan de identiteit van de stad Den Haag. De ervaring die de jonge talenten opdoen met het spelen in een orkest is van grote meerwaarde voor hun eventueel beroepsmatige toekomst in de muziek.”

Trotse familieleden en passie voor muziek
Op 16 december vond vanwege de coronabeperkingen in zeer besloten kring een AKO-kerstuitvoering plaats in de Kees van Barenzaal in het Koninklijk Conservatorium waarbij het publiek voor het overgrote deel uit de trotse familieleden van de leerlingen bestond. De leerlingen zijn erg enthousiast en dankbaar voor de mogelijkheden die het AKO hun biedt. “Ik geniet elk moment. ‘Samen’ is heel belangrijk voor mij. Het oogcontact tijdens het spelen, het aangeven van een inzet, lachen naar elkaar na het stuk omdat het zo mooi was. Het AKO is letterlijk het delen van onze passie voor muziek. Ik ben er zo trots op,” aldus leerlinge Mudre Buckute

Wat is het Atheneum Kamerorkest (AKO)?

Het Atheneum Kamerorkest (AKO) is een opleidingsorkest voor jonge strijkers en blazers van leerlingen van de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium. Deze leerlingen combineren hun schoolopleiding met een intensieve muziekopleiding, ter voorbereiding op een toekomst als professioneel musicus. AKO bestaat sinds 1985 en is het visitekaartje van Jong KC.

Den Haag, 16 december 2021