Klaske de Haan

Teacher Horn

“De hoorn met zijn vele natuurtonen wordt vaak gezien als een moeilijk te bespelen instrument. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier van hoorn leren spelen waarbij het musiceren van binnenuit centraal staat. Dit resulteerde in een eigen hoornmethodiek voor de beginnende leerling waarin spelenderwijs een innerlijke klankvoorstelling voor de natuurtonen ontwikkeld wordt.''

In de hoornles maken de kinderen met veel plezier samen muziek door zingen en muzikale spelletjes te doen, waarna de liedjes auditief op de hoorn gespeeld kunnen worden.

De innerlijke klankvoorstelling wordt de basis voor het hoornspelen en zorgt voor verbinding met het instrument. De muziek wordt beter begrepen en in kleine stappen wordt muzieknotatie geleerd door het leren lezen en schrijven van notatie met een innerlijke klankvoorstelling.

Het mooie van deze nieuwe methodiek is dat technisch het instrument leren bespelen en het ontwikkelen van een innerlijke klankvoorstelling samen komen. De leerlingen leren om zelf betekenis te geven aan hun muziek, maken eigen muzikale keuzes en kunnen zich daardoor muzikaal uitdrukken op hun instrument.”

Als hoorndocente heeft Klaske jarenlange ervaring in het geven van diverse hoornlessen en workshops. Sinds 2003 is Klaske werkzaam bij Scholen in de Kunst in Amersfoort waar ze een grote hoornklas heeft van jong tot oud.

Klaske is als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij werkt bij het programma: PI - muziek voor blazers waarin nieuwe methodieken voor blazers worden ontwikkeld. Tevens is zij als methodiek docent verbonden aan zowel het KC in Den Haag alsook aan Codarts in Rotterdam.

Vanaf 2012 is Klaske zich gaan specialiseren in muziekeducatie en pedagogiek. Inmiddels heeft ze ruime ervaring opgedaan in het geven van lessen in muziekeducatie en muziekprojecten op diverse basisscholen.

In juni 2017 behaalde Klaske haar Masterdiploma “Music Education according to the Kodály concept” aan het KC in Den Haag met als afstudeeronderwerp: “From Aural Teaching to Musical Literacy in the Elementary Horn Class.”

Zelf studeerde Klaske hoorn aan de conservatoria van Groningen, Den Haag en Tilburg. Ze behaalde haar diploma 's Docerend Musicus bij Hans Dullaert in 1997 en Uitvoerend Musicus bij Herman Jeurissen in 2000. Klaske speelde gedurende haar studietijd in het Nationaal Jeugdorkest en volgde diverse masterclasses bij onder andere Froydis Ree Wekre, Peter Damm en Ab Koster.

Als hoorniste werkte Klaske samen met diverse orkesten in Nederland, waaronder het Residentie Orkest, het Radio Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch orkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest en het Balletorkest. Ook speelde ze in diverse kamermuziekensembles.