Jure Jurakic wint Bunschoten Jonger Talent Prijs op het Grachtenfestival

Pianist Jure Jurakic (13 jaar), student van Jong KC, won op zaterdag 17 augustus de Bunschoten Jonger Talent Prijs op het Grachtenfestival. Dit is een aanmoedigingsprijs voor talent onder de 18 jaar. De vakjury sprak lovende woorden over zijn spel: 'Jure Jurakic presenteerde zich als een veelzijdig pianist met een breed repertoire. Zijn spel ontroert en toont al groot besef van kleur en emotie en kan nog verder groeien in afwerking', en ‘Hij heeft een zeer veelzijdig, wijd repertoire met diverse stijlen die reiken van Bach tot modern klassiek. En spel zijn ontroerde.’

De twee andere genomineerden waren violiste Luna van Leeuwen en gitarist Matthijs van Delft, eveneens studenten van Jong KC.

Jure Jurakic
Jure Jurakic won dit jaar ook al de tweede prijs tijdens de YPF Junior Competition, en vorig jaar de publieksprijs tijdens het Steinway Pianoconcours. Hij begon op zevenjarige leeftijd met pianospelen. Momenteel studeert hij bij Kamilla Bystrova in de afdeling Jong KC van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Jure speelt graag kamermuziek met verschillende ensembles van het conservatorium. Hij wil concertpianist worden.

Bunschoter Jonger Talent Prijs
Sinds de zomer van 2015 wordt elk jaar de Bunschoten Jonger Talent Prijs uitgereikt aan de meest in het oog springende jonge musicus (tot 18 jaar) op het Grachtenfestival Amsterdam. Het Bunschoten Fonds zet zich in voor de klassieke-muziekcultuur in Nederland. De winnaar mag een cheque ter waarde van € 1500 in ontvangst nemen.

Bijzonder aan deze prijs is dat de kandidaten zelf tot op het laatste moment niet weten dat hun naam op de shortlist staat. Daarmee wordt voorkomen dat de druk op de jonge musici onnodig wordt opgevoerd.