De studie Docent Muziek is een van de breedste opleidingen van het Koninklijk Conservatorium. De opleiding is ideaal voor iedereen die werken met groepen leuk vindt en affiniteit heeft met onderwijs. Als je zelf vol van muziek bent, goed speelt op een instrument of zingt en als je je muzikale vuur ontzettend graag wilt doorgeven, dan is de studie Docent Muziek de juiste studie voor jou.

De rol van musicus is de basis van de opleiding. Goed muziek maken gekoppeld aan het overbrengen van je kennis staat centraal in de hele opleiding. We vinden het belangrijk dat je als muzikant voor de klas staat en hechten veel waarde aan de ontwikkeling van je artisticiteit en je vakmanschap als muzikant. Tijdens je bachelor krijg je daarom vier jaar les op je eigen instrument of zang en kan je je bekwamen in het arrangeren voor ensembles, componeren voor speciale gelegenheden, dirigeren van een schoolkoor en het coachen van een band. Je krijgt les van topmusici en onderwijskundige vakmensen. De studie Docent Muziek is een Nederlandstalige studie.

Stage is de rode draad van de opleiding. Een goede docent ontwikkelt zich in de praktijk, vandaar dat jij vanaf het eerste jaar direct ervaring opdoet met de verschillende doelgroepen. Vanaf het tweede jaar komt er ruimte om je eigen vakken te kiezen binnen het curriculum. Gedurende het 3e en 4e jaar kies je een richting. Dit kan zijn voor de klas, in het primair of voortgezet onderwijs, of via de buitenschoolse muziekeducatie.

Het programma van het vierde jaar mag je grotendeels zelf vormgeven. Je sluit je bachelor af met drie examens: je eind-stage, je eind-recital en een onderzoekspresentatie. Na het voltooien van de bachelor ben je in het bezit van een volledige lesbevoegdheid Docent Muziek.

De afdeling Docent Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat bekend om de vele projecten die de gehele afdeling samen doet. Zo is er elk jaar een culturele reis, die je in je derde jaar zelf organiseert. Je doet mee aan de muziektheatervoorstelling `The Case’ die jaarlijks onder leiding van de beste Nederlandse regisseurs wordt georganiseerd. Rond Kerst zing je mee in de gezamenlijke koorweek die je afsluit met een lunchconcert op een bijzondere locatie.

De opleiding Docent Muziek wil zich nadrukkelijk profileren als een opleiding waar het ambachtelijk-muzikale en artistieke een hoofdrol speelt. Binnen de kaders van het landelijk opleidingsprofiel manifesteert de docentenopleiding Muziek zich als een geïntegreerde, veelzijdige opleiding, gesitueerd in een grootstedelijke omgeving en gericht op muziekonderwijs in zowel deze context als dat in plattelandsgemeenten. Afgestudeerden kunnen aan de slag als docent of zelfstandig ondernemer in het binnen- en buitenschoolse werkveld; in het reguliere onderwijs, bij muziekscholen, amateurinstellingen, bij een educatieve dienst van een orkest, ensemble of operagezelschap.

De Docent Muziek opleiding is een intensieve en inspirerende opleiding. Je beweegt je vier jaar lang in een topinstituut met honderden concerten, voorstellingen, workshops en masterclasses. Na je bachelor kun je nog kiezen voor de master ‘The Musician Educator’ of voor de master Music Education Kodály.

Tip! Als je meer wilt weten over de opleiding Docent Muziek, of je wilt een dagje meelopen in de opleiding, stuur dan een e-mail naar Suzan Overmeer.

Over het Koninklijk Conservatorium
Het Koninklijk Conservatorium is een internationaal georiënteerd conservatorium met uiteenlopende afdelingen zoals Sonologie, Oude muziek en Art of sound. In de Docent Muziek opleiding ligt de focus op je persoonlijke artistieke ontwikkeling. Via projecten is er veel aandacht voor verbinding met de andere jaargroepen van Docent Muziekopleiding.

The Case360

40 studenten van de Docent Muziek opleiding, talloze ideeën en vele eigen arrangementen, composities en verrassingen komen samen in een virtuele omgeving, waarin je zelf letterlijk richting bepaalt: The Case 360.

Klik hier

Specifications

Language

Dutch

Duration

4 years

Degree

Bachelor Music Teaching

Study Coördinator

Suzan Overmeer

Tuition fee

Check 'Tuition fees'

Bevoegdheid

Eerstegraadsbevoegdheid Docent Muziek