Studie-informatie

Muziek is een van de meest rijke en intense kunstvormen. Het belang van muziek in ons leven is niet te onderschatten. De rol van de muziekdocent dus ook niet. Een muziekdocent is nieuwsgierig en onderzoekend. Je bent open en durft kritisch te kijken naar eigen attitude, kennis, smaak en vaardigheden. Je kan controleren maar ook loslaten, bent flexibel en weet dat de functie van de muziek in de maatschappij continu verandert. Als muziekdocent maak je zelf uiteraard ook muziek. Je liefde voor het vak, voor muziekinstrumenten en de menselijke stem is een inspiratiebron voor je leerlingen.


Als je goede muziekdocenten wil opleiden, moet je zelf natuurlijk ook veel in huis hebben. We zullen het oordeel aan anderen overlaten, maar zeggen hier wel trots te zijn op ons docententeam. Al onze muziekdocenten streven ernaar een voorbeeld van respect, samenwerking, inspiratie, nieuwsgierigheid, uitdaging en ondernemerschap te zijn. Samen maken wij van het Koninklijk Conservatorium een plaats waar waardering is voor inzet, flexibiliteit, een kritische kijk op jezelf. Waar eigen verantwoordelijkheid vanzelfsprekend is en je eigenaar mag zijn van je eigen studie en ontwikkeling.

De studie Docent Muziek is een van de breedste opleidingen van het Koninklijk Conservatorium en is ideaal voor iedereen die lesgeven leuk vindt en liefde voor muziek koestert. De studie Docent Muziek is een volledig Nederlandstalige studie. Tijdens je bachelor verdiep je je vier jaar intensief in je eigen instrument of zang en kan je je bekwamen in het arrangeren voor ensembles, componeren voor speciale gelegenheden, dirigeren van een schoolkoor en het coachen van een band. Je krijgt les van topmusici en onderwijskundige vakmensen. Samen met je medestudenten organiseer je elk jaar een culturele reis. Je doet mee aan een grote muziektheatervoorstelling die jaarlijks onder leiding van de beste Nederlandse regisseurs wordt georganiseerd. Het programma van het vierde jaar mag je grotendeels zelf vormgeven. Je sluit je bachelor af met een examen, waarvan een recital en een openbare presentatie onderdeel uitmaken. Het is een intensieve opleiding en je leeft vier jaar lang in de vibe van een topinstituut met honderden concerten, voorstellingen, workshops en masterclasses. Na je bachelor kun je nog kiezen voor de masterspecialisatie muziekeducatie.

Als je werken met mensen inspirerend en samenwerken op allerlei niveaus belangrijk vindt, en als je je muzikale vuur ontzettend graag wilt doorgeven, dan is de studie Docent Muziek de juiste studie voor jou.

Tip!

Als je een dag mee wilt lopen om te kijken of de opleiding Docent Muziek wat voor jou is, stuur dan een e-mail naar Martijn Mansvelder via m.mansvelder@koncon.nl. Je kunt dan een maandag met een huidige eerstejaarsstudent meelopen en ontdekken wat het programma voor je in petto heeft.

Docenten

Bekijk hier een overzicht van de theoriedocenten Muziekeducatie.

Specificaties

Taal

Nederlands

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Docent Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Anja van Keulen

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium