Studie-informatie

Muziek is een van de meest rijke en intense kunstvormen. Het belang van muziek in ons leven is niet te onderschatten. De rol van de muziekdocent dus ook niet. Een muziekdocent is nieuwsgierig en onderzoekend. Je bent open en durft kritisch te kijken naar eigen attitude, kennis, smaak en vaardigheden. Je kan controleren maar ook loslaten, bent flexibel en weet dat de functie van de muziek in de maatschappij continu verandert. Als muziekdocent maak je zelf uiteraard ook muziek. Je liefde voor het vak, voor muziekinstrumenten en de menselijke stem is een inspiratiebron voor je leerlingen.


Als je goede muziekdocenten wil opleiden, moet je zelf natuurlijk ook veel in huis hebben. We zullen het oordeel aan anderen overlaten, maar zeggen hier wel trots te zijn op ons docententeam. Al onze muziekdocenten streven ernaar een voorbeeld van respect, samenwerking, inspiratie, nieuwsgierigheid, uitdaging en ondernemerschap te zijn. Samen maken wij van het Koninklijk Conservatorium een plaats waar waardering is voor inzet, flexibiliteit, een kritische kijk op jezelf. Waar eigen verantwoordelijkheid vanzelfsprekend is en je eigenaar mag zijn van je eigen studie en ontwikkeling.

De studie Docent Muziek is een van de breedste opleidingen van het Koninklijk Conservatorium en is ideaal voor iedereen die lesgeven leuk vindt en liefde voor muziek koestert. De studie Docent Muziek is een volledig Nederlandstalige studie. Tijdens je bachelor verdiep je je vier jaar intensief in je eigen instrument of zang en kan je je bekwamen in het arrangeren voor ensembles, componeren voor speciale gelegenheden, dirigeren van een schoolkoor en het coachen van een band. Je krijgt les van topmusici en onderwijskundige vakmensen. Samen met je medestudenten organiseer je elk jaar een culturele reis. Je doet mee aan een grote muziektheatervoorstelling die jaarlijks onder leiding van de beste Nederlandse regisseurs wordt georganiseerd. Het programma van het vierde jaar mag je grotendeels zelf vormgeven. Je sluit je bachelor af met een examen, waarvan een recital en een openbare presentatie onderdeel uitmaken. Het is een intensieve opleiding en je leeft vier jaar lang in de vibe van een topinstituut met honderden concerten, voorstellingen, workshops en masterclasses. Na je bachelor kun je nog kiezen voor de masterspecialisatie muziekeducatie.

Als je werken met mensen inspirerend en samenwerken op allerlei niveaus belangrijk vindt, en als je je muzikale vuur ontzettend graag wilt doorgeven, dan is de studie Docent Muziek de juiste studie voor jou.

Tip!

Als je een dag mee wilt lopen om te kijken of de opleiding Docent Muziek wat voor jou is, stuur dan een e-mail naar Suzan Overmeer via overmeers@koncon.nl. Je kunt dan een maandag met een huidige eerstejaarsstudent meelopen en ontdekken wat het programma voor je in petto heeft.

Centre of Knowlegde in Music Education

Het Center of Knowledge in Music Education (CKME) is een samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en Codarts.

De docentenopleidingen in het CKME willen zich nadrukkelijk profileren als een opleiding waar het ambachtelijk-muzikale en artistieke een hoofdrol speelt. Binnen de kaders van het landelijk opleidingsprofiel manifesteert de docentenopleiding Muziek zich als een geïntegreerde, veelzijdige opleiding, gesitueerd in een grootstedelijke omgeving en gericht op muziekonderwijs in zowel deze context als dat in plattelandsgemeenten. Afgestudeerden kunnen aan de slag als docent of zelfstandig ondernemer in het binnen- en buitenschoolse werkveld; in het reguliere onderwijs, bij muziekscholen, amateurinstellingen, bij een educatieve dienst van een orkest, ensemble of operagezelschap.

Het CKME wil zich onderscheiden aan de hand van de volgende kernwaarden.

 • Artistiek:
  Deze kernwaarde staat centraal in de hele opleiding. We leiden muzikaal sterke docenten op, je bent een ‘docent-musicus’.
 • Digitaal:
  In deze kernwaarde gaat het om het toepassen van digitale techniek in zowel het onderwijs als de toepassing daarvan. Studenten werken en leren met eigentijdse materiaal en kunnen deze toepassen.
 • Verbinding andere disciplines:
  In deze kernwaarde gaat het erom dat je als docent muziek in staat bent verbinding aan te gaan met andere disciplines en deze ook toe te passen in het eigen vak, waarbij er oog is voor het eigen vak.
 • Diversiteit:
  In deze kernwaarde gaat het erom dat we er willen zijn voor iedereen. De rijkdom van ieders achtergrond willen we terug zien in de opleiding en in het curriculum waarbij we aansluiten bij de samenleving.
 • Internationaal georiënteerd:
  In deze kernwaarde staat het Nederlandse onderwijs centraal in de internationale context. Een ervaring in het buitenland kan je verrijken in zowel zijn persoonlijke als professionele attitude.

Het onderwijs wordt vormgegeven aan de hand van de beroepsrollen; de musicus, de ontwerper, de ondernemer, de coach en de onderzoeker. De rol van musicus is de basis van de opleiding. Goed muziek maken gekoppeld aan het overbrengen van je kennis staat centraal in de hele opleiding.

Het programma voor het 1e en 2e jaar richt zich op een bekwaamheid in al deze rollen. Gedurende het 3e en 4e jaar kies jij welke rol jou het meest ligt en kijk jij waar je deze rol wilt uitvoeren. Dit kan zijn voor de klas, in het primair en voortgezet onderwijs of via de buitenschoolse muziekeducatie.

Stage is de rode draad van de opleiding. Een goede docent ontwikkelt zich in de praktijk, vandaar dat jij vanaf het eerste jaar direct ervaring opdoet met de verschillende doelgroepen.

Koninklijk Conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium is een internationaal georiënteerd conservatorium met uiteenlopende afdelingen zoals Sonologie, Oude muziek en Art of sound. In de Docent Muziek opleiding ligt de focus op je persoonlijke artistieke ontwikkeling. Via projecten is er veel aandacht voor verbinding met de andere jaargroepen van Docent Muziekopleiding.

Codarts

Codarts is een internationaal conservatorium dat diverse disciplines huisvest. Naast klassiek vind je pop, jazz, wereldmuziek, muziektheater, circus en docent dans. Verbinding met andere disciplines is belangrijk. Rotterdam is een stad die veel culturen huisvest, tijdens je opleiding kom je met deze culturen in aanraking, zowel voor de klas als muzikaal.

Algemeen toelating

Studenten mogen op beide plekken toelating doen.

Opdracht: tijdens je toelating krijg je een opdracht waarin je flexibiliteit, brede interesse en houding wordt getest.

Specificaties

Taal

Nederlands

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Docent Muziek

Collegegeld

Coördinator Docent Muziek

Suzan Overmeer

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium