Daan van Aalst

Hoofdvakdocent Art of Sound

Daan van Aalst is zelfstandig Recording Producer / Sound Engineer. Hij is betrokken bij muziekproducties in binnen- en buitenland waarbij de nadruk ligt op het klassieke repertoire. Daan van Aalst studeerde in 2002 af aan het Koninklijk Conservatorium waar hij de opleiding Muziekregistratie volgde. Voor zijn specialisatie op het gebied van Klassieke Muziek en Surround Sound Recording ontving hij in 2003 het diploma Voortgezette Muziekopleiding. Gedurende zijn studie deed hij ervaring op bij onder andere het label Channel Classics en Polyhymnia International, het voormalige Philips Classics Recording Centre. Tijdens deze stages was hij betrokken bij diverse opnameprojecten en het postproductieproces.

Na zijn studie werd hij actief als freelance recording engineer en tape editor bij onder andere Channel Classics, Polyhymnia International, De Haske en Da Capo. In die hoedanigheid was hij betrokken bij projecten met artiesten als Rachel Podger, Budapest Festival Orchestra, John Eliot Gardiner, Amsterdam Sinfonietta, het Concertgebouworkest, Mitsuko Uchida, BBC Symphony Orchestra, Hans Vonk met het Radio Symfonieorkest en vele anderen.

Naast deze freelance werkzaamheden ontplooide hij een eigen praktijk waarin hij voor verschillende artiesten en voor diverse labels, opnames produceert. Vanaf zijn afstuderen in 2003 werkte hij ruim acht jaar samen met pianist Rian de Waal aan diens transcriptieprogramma ‘Metamorphoses, the art of the virtuoso piano transcription’ dat als boek met zes bijgevoegde cd’s verscheen. Daarnaast nam hij albums op voor labels als Onyx Classics, Et’cetera records, Chandos en BMG Japan met oa Pieter Wispelweij, Harro Ruijsenaars, het Rubens Kwartet, het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Joshua Bell, Hidemi Suzuki, Sarah Kapustin, Charlotte Margiono en Frans Ehlhart, het Ragazze Kwartet, Chie Hirai, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Musikkollegium Winterthur, Joop Celis en Klaartje van Veldhoven.

In 2013 startte hij zijn eigen internationale label 'Navis Classics' waarop artiesten uit binnen- en buitenland verschijnen zoals Noé Inui, Vassilis Varvaresos, Naum Grubert, Joachim Eijlander, Dimitris Tiliakos, het Zemtsov Viola Quartet en Ensemble Houthandel. Behalve het maken van opnames, was Daan ook werkzaam als studiocoördinator en radiotechnicus in de Ericsson radiostudio op het Binnenhof in Den Haag.

Daan is vanaf het studiejaar 2010-2011 als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en is momenteel naast hoofdvakdocent recording ook projectcoördinator en label manager.


www.navisclassics.com

www.daanvanaalst.com/blog