Dr. Loes Rusch

Docent Critical Jazz Studies en Muziektheorie

Dr. Loes Rusch is docent muziekgeschiedenis en artistiek onderzoek, verbonden aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Ook is ze faculteitslid van het artistiek doctoraalprogramma DocArtes, onderdeel van het Orpheus Instituut in Gent.

Rusch studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en baritonsaxofoon bij Ferdinand Povel en Jasper Blom aan de jazzafdeling van het CvA. In 2016 promoveerde ze aan de UvA op een cultuurhistorisch onderzoek naar jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Ze was als onderzoeker betrokken bij grootschalige Europese onderzoeksprojecten naar muziek en identiteit (Rhythm Changes) en muziekfestivals en cultureel erfgoed (CHIME). Voor dit project werkte ze twee jaar als postdoctoraal onderzoeker aan Birmingham City University (UK).

Als gastspreker wordt Rusch regelmatig uitgenodigd om te spreken over muziek-gerelateerde onderwerpen, zoals cultureel erfgoed, diversiteit in de kunsten, Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek en de rol van vrouwen in jazz. Rusch is ook als docent verbonden aan de Universiteit Utrecht en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze is bestuurslid van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Nederlands Jazzarchief en lid van de adviesredactie van Forum+ en Jazzforschung/ Research Research en van de domeinraad “Muziek” van Podiumkunst.net. Daarnaast is ze werkzaam als programmeur bij het klassieke-muziekfestival Wonderfeel.