Lars Niederstrasser

Hoofdvakdocent saxofoon (afdeling Klassieke Muziek)

Lars Niederstrasser studeerde bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam en via een Erasmus-uitwisseling aan het Conservatoire Nationale Supérieure de Musique de Paris bij Claude Delangle.

Bij het Duitse jeugdconcours “Jugend musiziert” won hij acht eerste prijzen en in 2004 debuteerde hij als solist met het Saxofoonconcert van Glazunov met de Bochumer Symphoniker. Verder soleerde hij in werken van Tomasi, Milhaud, Waxman en Glass onder andere met het Braunschweiger Staatsorchester en de NDR Radiophilharmonie.
Lars is sopraansaxofonist in het Berlage Saxophone Quartet. Zij werden laureaat van de Deutscher Musikwettbewerb en wonnen de Dutch Classical Talent Award en de prestigieuse Kersjes Prijs. Begin 2014 verscheen hun debuut-CD SaxoFOLK bij het Duitse label MDG in 2017 gevolgd door In search of freedom met violiste Vineta Sareika.

Met het Duitse saxofoon-ensemble SELMER SAXHARMONIC, waarin hij bassaxofoon speelt, heeft Lars meerdere CDs opgenomen waarvan Flying Saxophone Circus in 2010 een 'ECHO Klassik' won.
Van 2007-2011 speelde Lars in het Schleswig Holstein Festival. Verder remplaceert hij regelmatig bij onder anderen het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Radio Filharmonisch Orkest en Ludwig.
In 2014 verscheen zijn solo CD solo werken uit het Barok-tijdperk.
"Niederstrasser speelt het allemaal fraai en muzikaal " (Parool 2014)