Tony Overwater

Tony Overwater is één van Nederlands meest markante bassisten. Hij is een veelzijdig musicus en componist die zich zowel als solist, bandleider en begeleider profileert in Nederland en ver daarbuiten. Tony Overwater studeerde cum laude af op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is onder andere onderscheiden met de VPRO Boy Edgar prijs, de Podiumprijs, en een Edison. Hij werkte samen met een keur aan bijzondere musici waaronder Karin Hammar, Yuri Honing, Pat Metheny, David Murray, Paolo Fresu,Eric Vloeimans en vele anderen. Overwater staat ook bekend als kundig organisator. Tijdens zijn conservatoriumtijd richtte hij de stichting Jazz in Motion op en het bijbehorende platenlabel. 

Sinds een aantal jaar is hij actief in het Rembrandt Frerichs Trio. Met de musici van dit trio deelt hij zijnpassie voor jazz, Arabische muziek en barok. In dit trio begon Overwater met het bespelen van de violone. Een 6-snarig basinstrument uit de barok tijd. 

Met Jungle Boldie, het trio met rietblazer Maarten Ornstein en drummer Wim Kegel, speelt hij al meer dan 20jaar samen. Deze hechte formatie vormde de basis voor een aantal bijzondere projecten zoals ‘Far East Revisited’ met het Calefax Rietkwintet en de met een Edison onderscheiden cd ‘OP’ met Ack van Rooyen en Ernst Reijseger. Geïnspireerd door samenwerking met de Libanese zangeres Rima Khcheich ontwikkelde Tony Overwater een nieuwe speelstijl op de contrabas waarbij de technieken en de ladders uit de Arabische muziek geïntegreerd worden in geheel eigen stijl. In diverse samenstellingen vormen zij een veel gevraagde attractieop festivals in het Midden Oosten en Europa.

Muziek voor kinderen heeft altijd de speciale aandacht van Tony Overwater. Hij ziet het als zijn missie om jazz en akoestische kwaliteitsmuziek onder de aandacht te brengen van kinderen. Na het project ‘KikkerSwingt!’ met Max Velthuijs ontwikkelde hij diverse muziekvoorstellingen samen met singer/songwriter Lotte van Dijck.

Als zoon van een architect heeft Tony Overwater een fascinatie voor het visuele aspect van muziek. Naast het maken van muziek voor diverse films, documentaires en dansvoorstellingen, initieerde hij samen met Joshua Samson het Sleutelbewaardersproject. Een locatieproject waarbij op een vaste dag in de maand, een concert plaatsvindt op steeds een andere geheime locatie met steeds een andere wisselende gast. De wisselwerking tussen architectuur, omgeving, muziek, musici en het publiek maakt van dit bijzondere, kleinschalige project een unieke ervaring.

Overwater nam onlangs ook de muziek op voor de documentaire “Om de Oude Wereldzee” over Abraham Kuyper waarbij zijn expertise en affiniteit met de Arabische muziek en de klassieke Europese muziek samenkomt.

Meer info

Docent bij de studies