Annelien Van Wauwe

Hoofdvakdocent klarinet (afdeling Klassieke Muziek)

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe is op weg om een van de boeiendste en origineelste van haar generatie te worden. Met haar expressieve, lyrische en eerlijke uitvoeringen weet ze haar publiek te betoveren. Zij was eerder BBC Radio 3 New Generation Artist en won talrijke internationale wedstrijden. De gedeelde Tweede Prijs op de ARD Internationale Muziekwedstrijd in München in 2012 was een beslissende stap naar internationale erkenning.

In 2018 won zij een Borletti-Buitoni Trust Award. Zij trad op met talrijke orkesten, onder meer met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het SWR Symphonieorchester Stuttgart, het Münchener Kammerorchester, het Wiener Kammerorchester, het Mozarteum Orchester Salzburg, Brussels Philharmonic, het Antwerp Symphony Orchestra, het Swedish Chamber Orchestra, het Royal Liverpool Philharmonic, en met de vele symfonische en filharmonische orkesten van de BBC. Zij trad op met befaamde dirigenten zoals Andrew Manze, Joshua Weilerstein, James MacMillan, Rafael Payare, Clemens Schuldt, Markus Stenz, Hartmut Haenchen, Otto Tausk, Marta Gardolińska, Edo de Waart en Dirk Brossé.

Annelien speelde op prestigieuze podia waaronder de Tonhalle Zurich, de Berliner Philharmonie, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Wien, Wigmore Hall, BOZAR Brussel, de Philharmonie Luxembourg, het Amsterdams Concertgebouw, De Doelen Rotterdam, het Muziekgebouw Eindhoven, het Rudolfinum Concert Hall Praag en het Palace of Arts Budapest. Zij is regelmatig te gast op internationale muziekfestivals zoals het Lucerne Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Kissinger Sommer, het Cheltenham Festival, het West Cork Chamber Music Festival en het Festival Radio France Montpellier.

In 2017 debuteerde Annelien in de BBC Proms in Cadogan Hall en in 2018 filmde de BBC-televisie haar uitvoering van het klarinetconcerto van Mozart met het BBC Scottish Symphony Orchestra en dirigent Thomas Dausgaard op de BBC Prom in de Royal Albert Hall. Ze heeft een artiestenovereenkomst met het label Pentatone. Haar eerste Pentatonealbum Belle époque met het Orchestre National de Lille onder leiding van dirigent Alexandre Bloch, kwam er in 2019. Onder haar vroegere opnames vinden we een cd met muziek van Weinberg en Prokofiev, die in 2015 door Genuin Classics werd uitgebracht, met Lucas Blondeel aan de piano. Het album kreeg lovende kritieken en bezorgde Annelien een Klara Award voor Jong Belofte van het jaar 2015. Annelien is mede-oprichtster van het Brusselse CAROUSEL Chamber Music Ensemble, dat ontstond in 2018. Het ensemble bestaat uit elf uitzonderlijke internationale muzikanten en wil zowel bestaande als nieuwe kamermuziek brengen op het hoogste niveau.

Andere kamermuziekpartners zijn Pavel Kolesnikov, Amihai Grosz, Tabea Zimmermann, Tamsin Waley-Cohen, het Quatuor Danel, het Schumann Quartet, het Aris Quartet en het Amatis Trio. Anneliens passie voor nieuwe muziek inspireerde enkele componisten om voor haar muziek te schrijven. In 2017 droeg Manfred Trojahn zijn Sonata V aan haar op. Annelien beoefent zeer intensief yoga, wat haar klarinetspel sterk beïnvloedt en uiteindelijk leidde tot een compositieopdracht voor Wim Henderickx. Het nieuwe klarinetconcerto SUTRA gaat over ademhaling en meditatie. Het wordt gerealiseerd in opdracht van BBC Radio 3 en de Borletti-Buitoni Trust.

Annelien studeerde bij Sabine Meyer in Lübeck, bij Pascal Moragues in Parijs, bij Alessandro Carbonare in Rome en bij Wenzel Fuchs en Ralf Forster in Berlijn. Zij volgde masterclasses bij Yehuda Gilad. Annelien heeft een diepe voeling met oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader. Zij geeft regelmatig masterclasses en is hoofddocente klarinet aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

www.annelienvanwauwe.com www.carousel-ensemble.com