Anouk Vinders

JKC Kinderkoor

Anouk Vinders is sinds september 2021 dirigent van het JKC Kinderkoor. Tevens is zij theoriedocent van de externe leerlingen bij School voor Jong Talent en Jong KC Junior. Naast het werk op het conservatorium is zij docent bij de cursus Muziek Als Vak, docent op de Driestar pabo en dirigent en solfègedocent bij de Nationale Koren.

Anouk heeft na haar bachelor Docent Muziek de Master of Music Education according to the Kodály concept aan het Koninklijk Conservatorium afgerond. Als sopraan zong ze bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde en volgde zanglessen bij Irene Verburg, Charlotte Riedijk en Ingrid Voermans en directie lessen bij Adrián van der Spoel. Zij volgde musicianship lessen bij Suzanne Konings, Daniel Salbert en Ewan Gibson. Anouk reist regelmatig naar Hongarije voor masterclasses van o.a. László Norbert Nemes.

Anouk over het het JKC kinderkoor:
Een kinderkoor is als een kleine samenleving. De een komt net kijken, de ander heeft meer ervaring, de een is zeven jaar oud, de ander elf, de eens spreekt Spaans thuis, de ander Nederlands, de een voetbalt graag, de ander schildert liever. Tijdens het zingen zijn we als één groep, waarbij ieder individu bijdraagt aan de samenklank.

Tijdens de repetities besteed ik aandacht aan de het gehele instrument. Dat is de stem, de vocale ontwikkeling. Tegelijkertijd is dat het muzikaal gehoor, het luisteren tijdens het zingen, ontwikkelen van muzikale geletterdheid en muzikale analyse. De kinderen zingen meerdere keren per jaar concerten en doen daarmee podiumervaring op. Hierbij besteden we aandacht aan concerthouding, solo zingen, uitspraak vreemde talen, a capella zingen en zingen met begeleiding. In de repetities ondersteunen bewegingen het aanleer proces. Het lichaam telt mee als instrument. Op die manier kan de muziek worden geïnternaliseerd.

De kinderen geven me energie tijdens de repetities. Ik geniet van hun enthousiasme en creatieve ideeën.