Fernando Riscado Cordas - Jong KC

Hoofdvakdocent Gitaar Klassiek

Fernando Riscado Cordas is hoofdvakdocent gitaar van Jong KC. Daarnaast is hij aan het Koninklijk Conservatorium verbonden als docent klassiek gitaar, geeft hij les in luit, theorbe en gitaar aan de afdeling Oude Muziek en is hij betrokken bij het Practicum Musicae.

Fernando is een toonaangevende, hedendaagse gitarist die bekend staat om zijn virtuoos en lyrisch spel en enorme historische kennis. Hij werkt sinds 2014 op het KC en legt zich met name toe op de ontwikkeling van jong talent en de geschiedenis van het instrument. Zijn doorlopend onderzoek naar de rol van de gitaar in de 19e eeuw – in archieven en door het maken van arrangementen – leidt tot prachtige projecten. Een recent voorbeeld is de dubbel CD ‘The Poetic Guitar’ met werken van Franz Schubert, Robert Schumann en Karel Craeijvanger.

Zelf studeerde Fernando ook aan het Koninklijk Conservatorium: in 2003 rondde hij cum laude zijn master af. Tijdens zijn studie was hij actief op verschillende muziekfestivals en volgde hij masterclasses bij gerenommeerde gitaristen.

Fernando gaf vervolgens concerten in heel Europa. Dit deed hij als solist, met grote orkesten en in kleine ensembles, zoals het beroemde Trio de Cologne. Hij werkte samen met grote musici, componisten en dirigenten, zoals Luciano Berio, György Kurtág en Reinbert de Leeuw. Zeer bijzonder waren de uitvoeringen van Joaquin Rodrigo’s Concierto de Aranjuez met het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en het Noord Nederlands Orkest, waarin Fernando soleerde.

Sinds 2005 vormt Fernando met Izhar Elias het duo Elias-Cordas. Nog elk seizoen treden de twee gitaristen op voor goed gevulde zalen in binnen en buitenland. Met klarinettist Roeland Hendrikx wordt Fernando daarnaast regelmatig uitgenodigd in kamermuziekseries in Nederland en België.