Wanneer je het liefst de hele dag met muziek bezig bent en alles uit jezelf en je instrument wilt halen, dan is de kans groot dat je bij Jong KC Muziek helemaal op je plek bent. Hieronder lees je meer over de opleiding en vind je links naar de verschillende onderdelen van het programma.

Jong KC Muziek biedt onderwijs in vrijwel alle instrumenten (inclusief zang). Dit bieden we aan in de richtingen oude muziek, klassieke muziek en jazz. Ook jonge componisten zijn van harte welkom.

Het opleidingsprogramma gaat zowel de breedte als de diepte in. Om te beginnen krijg je elke week les in je hoofdvak, zowel individueel als in groepsverband. Aan de stukken die in het hoofdvak aan bod komen, werk je bovendien met een correpetitor. Deze docent speelt de muziek met jou samen en helpt je deze nog beter te begrijpen.

Daarnaast krijg je les in een tweede instrument, meestal piano. Met andere leerlingen samen volg je drie keer per week theorielessen en zing je wekelijks in het Jong KC Koor.

Samen muziek maken met verschillende andere instrumenten krijgt veel aandacht bij Jong KC. Allereerst vanwege het spelplezier, maar ook omdat het je uitdaagt en je er veel van leert. Ons project de Werkplaats is hier speciaal voor ingericht. Je speelt er kamermuziek (klassiek) en verdiept je samenspel (jazz) onder leiding van bevlogen coaches.

In aanvulling op dit reguliere programma zijn er verschillende orkesten, zoals het Atheneum Kamerorkest en de Bigband en biedt elke afdeling speciale workshops, masterclasses, projecten en optredens.

Jong KC Muziek is onderdeel van de School voor Jong Talent, wat wil zeggen dat de opleiding gericht is op de combinatie van muziek en school binnen één gebouw. In enkele gevallen laten persoonlijke omstandigheden deze combinatie niet toe. We kunnen dan bespreken of je in aanmerking komt voor Jong KC Extern, waarbij je de kern van het muzikale programma bij ons volgt en je schoolvakken ergens anders.

Muzikale kennismaking

Spreekt de Jong KC opleiding je aan? Dan horen we graag van je! We vinden het altijd fijn om muzikale talenten te ontmoeten. Dat kan tijdens de jaarlijkse open dag in februari, maar ook tijdens een zogenaamd ‘informeel voorspeelmoment’. Aanmelden voor een voorspeelmoment kan via deze link
Je wordt gevraagd een filmpje mee te sturen waarop je laat zien en horen wat je in huis hebt. Wij laten je zo snel mogelijk weten of je voor de kennismaking wordt uitgenodigd.

Toelating

Voor een plek op Jong KC is het nodig om toelating te doen. De toelatingsexamens voor het schooljaar 2023-2024 vinden plaats in april 2023 en zijn op uitnodiging. Het informele voorspeelmoment kan je helpen het examen voor te bereiden, maar is geen verplichting.