Robert Koemans - Jong KC

Hoofdvakdocent Piano

Robert Koemans is hoofdvakdocent Jazz piano van Jong KC Jazz. Hij geeft daarnaast ensemble- en groepslessen en is een van de coaches in de Werkplaats.

Robert maakt als pianist en componist deel uit van de aanstormende nieuwe lichting jazz musici. Hij groeide op in Den Haag en studeerde in 2017 af aan Codarts Rotterdam. In korte tijd heeft hij als side-man zijn sporen verdiend in verschillende hoeken van de Nederlandse jazz. Daarnaast maakt hij naam met zijn composities.

Met het elfkoppige Coal Harbour presenteerde Robert in 2017 het album JOLT. Het was het debuut van de band en voor Robert zijn eerste wapenfeit als componist. Het tweede album, FEEDFORWARD, verschijnt in 2022.

Robert schrijft ook voor andere grote bands, zoals het Coal Harbour Orchestra, Dutch Jazz Collective, de Red Light Jazz Society en de Codarts Big Band. Bij een aantal van deze formaties treedt hij regelmatig op. Daarnaast heeft Robert zijn eigen trio, waar hij als pianist andere muzikale wegen in kan slaan. Die kun je beluisteren op het album CROSS waarin dromerige, verstilde soundscapes worden afgewisseld met frisse ritmische composities en rauwe passages. ‍

In Rotterdam is Robert onderdeel van het Batavierhuis; een makersplek en broedplaats voor (jonge) ondernemende kunstenaars. Hij doceert aan de jazzafdeling van Codarts en is Nieuwe Maker bij Jazz International Rotterdam. In dit ontwikkelingstraject worden nieuwe, jonge makers begeleid naar de volgende stap in hun carrière.

Jong KC Jazz is voor Robert ook als een broedplaats: een bruisende omgeving waar gemotiveerde jonge musici zich volle bak concentreren op hun muziek. Het programma is intensief, zowel voor studenten als docenten. Je duikt samen muzikaal het diepe in, maar er is ook ruimte voor veel gezelligheid.

Tijdens de hoofdvaklessen komt er een heleboel verschillende stof aan bod. Je hebt het over pianotechniek, improvisatie en het kunnen spelen van verschillende soorten akkoorden. Dit alles doe je grotendeels aan de hand van het jazzrepertoire en -vocabulaire. Tijdens de ensemblelessen (een chique woord voor band coaching) ga je met een combo aan de slag. Hoe zijn de verschillende rollen in een jazzband verdeeld? Hoe kun je elkaar aanvullen? Wanneer moet je als muzikant initiatief nemen en wanneer moet je juist een collega volgen? In de groepslessen, ook wel Jazz Werkplaats genoemd, komen er verschillende onderwerpen aan bod op het gebied van improvisatie. Eigenlijk werk je daar aan de verbinding tussen je oren en je instrument, waardoor je sneller kunt spelen wat je hoort. Heel belangrijk als jazz muzikant!