Ack van Rooyen ontvangt prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs 2020

Op dinsdag 15 december 2020 ontvangt bugelspeler en trompettist Ack van Rooyen de Buma Boy Edgar Prijs 2020 in TivoliVredenburg, Utrecht. Ack van Rooyen zal tijdens ‘zijn’ concertavond samenspelen met het gerenommeerde Metropole Orkest. De belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek bestaat verder uit de bronzen sculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en een geldbedrag van € 12.500.

Ack van Rooyen (Den Haag, 1930) is de belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis. Zijn bijdrage als solist aan de Nederlandse en internationale jazzorkesten leest als een overzicht van grote jazzensembles waarin traditie en vakmanschap op handen worden gedragen. Hoe passend is daarom een uitreikingsavond waarbij Ack van Rooyen – omringd door topmusici van het Metropole Orkest – oud en nieuw werk uitvoert op een wijze die Van Rooyen kenmerkt volgens het juryrapport: ‘Met zijn herkenbare, subtiele klank schept Van Rooyen miniaturen die de luisteraar meevoeren en lange tijd bijblijven.’

De uitgevaardigde coronamaatregelen zijn van grote invloed geweest op de organisatie van deze concertavond. Met als belangrijkste gevolg de verschuiving van locatie van Bimhuis naar TivoliVredenburg. Om – ondanks deze maatregelen – toch een breed en groot publiek te laten genieten van de uitreikingsavond is besloten in plaats daarvan de gehele concertavond live te streamen. Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

De stukken die tijdens de concertavond worden gespeeld staan op het album Then and Now van Ack van Rooyen met het Metropole Orkest dat in december verschijnt. Een groots album bedoeld als ode aan Van Rooyens ruim zeventigjarige jazzcarrière en die van zijn overleden broer Jerry.

De Buma Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. De Buma Boy Edgar Prijs 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur (hoofdsponsor), het BIMHUIS, North Sea Jazz en VPRO Vrije Geluiden. De Boy Edgar Prijs Tournee wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten. Voor het mogelijk maken van de uitreikingsavond in deze turbulente coronatijden is Stichting Boy Edgar Prijs bijzondere dank verschuldigd aan TivoliVredenburg en het Metropole Orkest. Buma Cultuur promoot namens Buma/Stemra muziek uit Nederland. De samenwerking met de Boy Edgar Prijs onderstreept het belang van het in de spotlights zetten van buitengewoon muziektalent in Nederland.

Ack van Rooyen is alumnus en oud-docent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ack zal op 31 januari a.s. optreden in theater Dakota (organisatie door ProJazz) in Den Haag. Daarnaast verzorgt Ack een master class voor studenten jazz als onderdeel van de reeks DUTCH ICONS in 2021.

Volledige artikel op http://www.boyedgarprijs.nl/.