Alumna Floor Eimers wint Alexandra Radiusprijs

18 oktober 2021

Nadat alumna Floor Eimers afstudeerde aan het Koninlijk Conservatorium, trad ze in 2012 als aspirant in dienst van Het Nationale Ballet, waar ze in de jaren daarna promoveerde tot achtereenvolgens élève, lid van het corps de ballet, coryphée, en, in 2017, tot grand sujet. In 2019 debuteerde Floor in de dubbelrol van Odette/Odile in Het Zwanenmeer. Met ingang van seizoen 2019-2020 is Floor bevorderd tot tweede soliste.
Dit jaar werd haar werk bekroond met de Alexandra Radiusprijs.

Floor mocht de prijs in ontvangst nemen omwille van haar uitstekende kwaliteiten als danseres: “door de jaren heen ontwikkelde Floor zich tot een uiterst begaafde danseres met een enorme fysieke kracht, opvallende technische begaafdheid en een uitgesproken toneelpersoonlijkheid. Bovendien is ze ook naast het danspodium een ware ambassadrice voor de Nederlandse dans. Zo maakt ze deel uit van het Comité van Aanbeveling van Stichting Kunst in Beweging, is ze sinds kort bestuurslid van Stichting Dansersfonds ’79 en een van de oprichters/bestuursleden van het Dans Talenten Fonds.

De Alexandra Radiusprijs
Jaarlijks reikt een onafhankelijke jury bestaande uit bekende namen uit de danswereld deze prijs uit aan een danser van het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs bestaat uit een bedrag van € 3000,- en een kunstwerk, nagelaten door tekenaar en illustrator Humprhey Bennett. Hij wordt uitgereikt door de Vrienden van het Nationale Ballet.

Dit jaar bestond de jury uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Sayo Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet en balletmeester van de Junior Company), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Frederik Redelé (lid van de balletcommissie) en Stella Noach (vriend van Het Nationale Ballet).

Foto: Michel Schnater