Bart Suèr gaat Jazzafdeling Koninklijk Conservatorium leiden

Saxofonist, producer en labelbaas Bart Suèr neemt per september het stokje over van Susanne Abbuehl als hoofd van de Jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium. Hij kijkt er naar uit om studenten, docenten en de vele partners van de afdeling te leren kennen en met hen voort te bouwen op de bijzondere traditie én innovatie waarom deze bekend staat.

Achtergrond
Suèr studeerde saxofoon aan het conservatorium in Amsterdam en richtte vervolgens de band SFeQ (San Francisco Earthquake) op. Het gezelschap wint onder andere het vermaarde Middelsee Jazztreffen en het jazzconcours op de Leverkusener Jazztage, tourt door Europa en verblijft voor optredens en privélessen enige tijd in de Verenigde Staten na het krijgen van een studiebeurs van het Ministerie van Cultuur. De groep brengt daarbij zeven albums uit. Parallel daaraan start hij samen met Peter Brandjes platenlabel, boekingsbureau en muziekuitgeverij- en consultancy Dox. Vanuit het laatstgenoemde staat hij aan de wieg van de MBO-opleiding ‘Artiest’ op het Rotterdamse Albeda College.
Dox groeit uit tot een broedplaats voor nieuw talent, waaronder oud-Koninklijk Conservatorium-student Tim van Berkenstijn (Benny Sings), Benjamin Herman, New Cool Collective, Giovanca en Wouter Hamel. Dit najaar viert het platform, waar Bart in de toekomst aan de zijlijn actief zal blijven, haar 25-jarig jubileum.

Nieuwe uitdaging
Suèr heeft inmiddels zijn intreden gedaan binnen het Koninklijk Conservatorium (KC) en kijkt met veel plezier uit naar de toekomst binnen de Hogeschool. Bart: “De afgelopen jaren heb ik mij binnen Dox altijd gefocust op het vinden van talent en hen begeleiden in hun ontwikkeling. Artistiek en pragmatisch blijkt een goede combinatie. Dat is een mooi perspectief om mee te nemen binnen mijn nieuwe functie. Ik heb een hoop plannen, maar heb ook veel respect en bewondering voor een organisatie met zo’n rijke traditie en ervaring. Ik kijk er naar uit samen te werken met de studenten, docenten en afdelingen binnen het KC en alle nationale- en internationale partners.”

Ook directeur Henk van der Meulen kijkt uit naar de samenwerking: “Bart Suèr is een bekende naam in de jazzwereld en ver daarbuiten. Ik ben ervan overtuigd dat hij niet alleen de afdeling Jazz goed gaat aansturen, maar ook gaat koersen richting nog meer verbeteringen om een nog relevantere opleiding neer te zetten dan het nu al is.”

Foto: Gemma van der Heyden (JazzNu)