Bevrijdingsdag, Beethoven en 75 jaar vrijheid

5 mei 2020

Vandaag vieren we 75 jaar vrijheid. Dit jaar geen concerten en festivals, maar blijven we thuis. In 2020 herdenken we ook een van de grootste pleitbezorgers van vrede en democratie, Ludwig van Beethoven. Het is niet voor niets dat zijn 9e symfonie het volkslied van de Europese Unie werd en nu een van de meest iconische klassieke composities ter wereld is. In het vierde deel gebruikt hij de tekst van het gedicht van Friedrich Schiller, waarvan de naam ‘Ode to Joy’ is afgeleid. Vooral het: ‘Alle Menschen werden Brüder’, uit zijn hoogste idealen over vrede, is nog steeds actueel en past in ons thema van de bevrijdingsdag.

Sinds 3 jaar geeft Sinfonia Rotterdam stageplaatsen aan de beste studenten van Codarts Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag en stelt hen in de gelegenheid om met het orkest mee te spelen. Bij deze productie in december in de Doelen speelden Camilla en Teresa, beiden studenten van het Koninklijk Concervatorium viool, mee. Zij delen hun herinneringen aan dit bijzondere concert: ‘Spelen met Sinfonia Rotterdam in de akoestiek van deze concertzaal was geweldig. De sfeer was erg feestelijk omdat het concert net voor Kerstmis was. En de hal was helemaal vol. Ik zal dit concert altijd onthouden, want het was de eerste keer dat ik Beethoven 9e speelde.’ herinnert Teresa zich.

Camilla hield echt van de sfeer van het orkest. ‘Ik voelde me meteen welkom bij alle professionele muzikanten en hun eenheid als orkest voelt heel natuurlijk aan. Het concert in Rotterdam was magisch. Ik voel me bevoorrecht dat ik de kans heb gehad om dit concert te spelen. '

We wensen Camilla en Teresa het allerbeste. Kort voordat de Covid-19-regels werden gehandhaafd, speelde Teresa een concert in Frankrijk, waar ze vast kwam te zitten vanwege de afsluiting van het land. Ondertussen slaagde ze erin om veilig terug te keren naar haar familie in Spanje en we hopen hen en al onze studenten terug te zien aan het Koninklijk Conservatorium zodra de crisis voorbij is. Wij hopen onze musici, alle studenten en ons fantastische publiek snel weer in goede gezondheid terug te zien in de concertzaal!

Foto's: J.Hordijk