Classical Encounters presenteert Haagse Makers

11 mei 2021

Classical Encounters presenteert Haagse Makers met ‘wereldklassiek’ op zaterdag 15 mei: muzikale ontmoeting van Eva Stegeman, docent kamermuziek, Rembrandt Frerichs, KonCon alumnus en lid van het Rembrandt Frerichs Trio slaan op zaterdagavond 15 mei de handen ineen voor een ontmoeting tussen klassiek-muzikale werelden.

In de Haagse Lourdeskerk speelt de Iraanse kamancheh-virtuoos Kayhan Kalhor samen met het Rembrandt Trio. Artistiek leider violiste Eva Stegeman nodigt muzikale vrienden Pieter van Loenen, Charles Watt, Judith Wijzenbeek en Dominic Seldis uit; naast klassieke werken van onder meer Messiaen en Ravel spelen ze nieuw werk van Rembrandt Frerichs die daartoe hoogstpersoonlijk achter de piano plaats neemt.

Het concert zal via livestream te volgen zijn. Mochten nieuwe versoepelingen het toelaten, dan kan er beperkt live publiek worden toegelaten in de ruime Lourdeskerk, de locatie waar Classical Encounters in mei 2020 een volledige festivaldag livestreamde voor meer dan 5.000 viewers uit 16 landen. In de eerste helft van de avond is het publiek getuige van de ontmoeting tussen jazzpianist & componist Rembrandt Frerichs en violiste en artistiek leider van Classical Encounters Eva Stegeman en haar muzikale vrienden Pieter van Loenen (viool), Judith Wijzenbeek (altviool), Charles Watt (cello) en Dominic Seldis (contrabas). Samen met Rembrandt Frerichs spelen zij werk van Frerichs, Ravel en Messiaen. De avond vervolgt na de pauze met een encounter met een andere klassieke wereld: de Iraanse. Op vernieuwende wijze vermengen knieviolist Kayhan Kalhor en het Rembrandt Trio elementen uit de klassieke Perzische muziek en de jazz.

Classical Encounters maakt deel uit van een nieuwe samenwerking van lokale Haagse Makers waar naast het Rembrandt Frerichs van de Stichting Tonality ook het New European Ensemble en het Matangi Quartet deel van uitmaken.

Eva Stegeman over samenwerking met Haagse Makers: “Juist in deze tijd is het belangrijk om ook samen met andere Haagse makers als Rembrandt Frerichs en zijn trio te laten zien wat er leeft en borrelt in het makersklimaat van Den Haag. Als klassiek violist verheug ik me er ontzettend op om het nieuwe pianoconcert van Rembrandt Frerichs te ontdekken. Samen met Rembrandt en een kwintet van klassieke musici gaan we deze spannende encounter aan en nemen we ons publiek mee op een verrijkende reis langs het snijvlak van klassiek en jazz.”

Over het Rembrandt Trio en Kayhan Kalhor
Het Rembrandt Trio staat bekend om hun brede blik en vernieuwende samenwerkingen met klassieke musici en vervult een pioniersrol in het samenwerken met musici uit het MiddenOosten. Rembrandt Frerichs: „Al jaren was ik op zoek naar een ander pianogeluid; lichter en poëtischer dan de moderne vleugel. In mijn voorstelling zou deze klank erg goed mengen met de melancholische klank van de knieviool van Kayhan. Met deze groep kunnen we heel sferisch spelen; melodieën komen en gaan, als in een gesprek tussen oude vrienden”.

De Iraanse kamancheh-virtuoos Kayhan Kalhor staat bekend om zijn baanbrekende samenwerkingen waarmee hij de oude Perzische muziek opnieuw vormgeeft, onder andere met het New York Philharmonic, via zijn albums op ECM en Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble.

Over Classical Encounters
Sinds de oprichting in 2003 is Classical Encounters onder artistieke leiding van violiste Eva Stegeman het internationale kamermuziekfestival van Den Haag en omstreken, met jaarlijks een meerdaags festival. Beleving en innovatie vormen de artistieke uitgangspunten van Classical Encounters bij elke 'encounter'. De verbinding staat daarmee centraal bij toekomstige activiteiten. Vanaf 2021 wil Classical Encounters deze missie uitdragen én versterken met meerdere muzikale 'encounters' door het jaar heen. Classical Encounters gaat uit van een jaarlijks festivalweekend met daarnaast verschillende activiteiten, samenwerkingen en concerten op andere momenten in het jaar.

Informatie en kaartverkoop
Zaterdag 15 mei 2021 - aanvang 20:00 uur livestream concert vanuit de Lourdeskerk in Den Haag. Virtuele inloop vanaf 19:45 uur. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Classical Encounters op zaterdag 15 mei 2021 komt tot stand met dank aan:
Classical Encounters, EMMA, de Vrienden van Classical Encounters en Stichting Tonality. Het concert wordt door NPO Radio 4 geregistreerd voor uitzending later in de week op 19 mei 2021.