Compositie docent Yannis Kyriakides ontvangt de Johan Wagenaar Prijs 2020

17 december 2020

Op zaterdag 12 december mocht Yannis Kyriakides, docent aan de afdeling Compositie, de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs in ontvangst nemen. Een oeuvreprijs die een keer in de vier jaar wordt uitgereikt. Onder meer Martijn Padding (2016), Guus Janssen (2012) en Louis Andriessen (2008) gingen hem voor.

De Johan Wagenaar Prijs, gecureerd door de Johan Wagenaar Stichting (JWS), wordt eens per vier jaar toegekend voor een heel oeuvre en is in die zin uniek in Nederland. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van € 25.000,- en de opvoering van werken uit het oeuvre van de winnende componist. Deze opvoering van werken vond zaterdag 12 december samen met de prijsuitreiking plaats bij festival Dag in de Branding. De ensembles Silbersee en Maze speelden die dag werken van Kyriakides op verschillende locaties in Den Haag. Kyriakides zelf kon hierbij helaas niet fysiek aanwezig zijn. Door een coronabesmetting in zijn eigen huishouden nam hij de prijs via Zoom in ontvangst.

Yannis Kyriakides (Cyprus, 1969) is een Nederlandse componist van hedendaagse muziek. In zijn muziek combineert hij veelal conventionele muziekinstrumenten met elektronica en digitale media. Kyriakides studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers. Inmiddels geeft hij hier zelf les aan een groot aantal studenten als hoofdvakdocent Compositie. In 2000 won hij de Gaudeamus Prijs voor zijn compositie a conSPIracy cantata (1999).

In dit artikel in de NRC geeft de componist aan dat hij voor zijn composities vaak vanuit een filosofisch concept vertrekt: “Ik streef naar een reflexieve laag in mijn stukken. ‘Wat is klank?’ ‘Hoe verhoudt geluid zich tot ruimte en tijd, tot beeld?’ Dat zijn belangrijke kwesties voor me, die ik op een bepaalde manier voelbaar wil maken. Uiteindelijk gaat het om de vertaalslag van concept naar een zintuiglijke ervaring.”

De vakjury van de Johan Wagenaar Prijs, dit jaar bestaande uit Masa Spaan, Calliope Tsoupaki, Guus Janssen, Saskia Lankhoorn, Joseph Puglia, Diamanda Dramm, Joep Stapel en Pieter van Loenen schreef:

“Kyriakides durft zichzelf te bevragen in ieder werk dat hij schrijft. Zijn oeuvre getuigt van een onderzoekende geest die het spelen en het speelse nooit is kwijtgeraakt. Methodisch en gestaag werkt hij aan een groot oeuvre van hoge kwaliteit, dat gekenmerkt wordt door ideeënrijkdom en de onnadrukkelijke toepassing van elektronica en buitenmuzikale elementen.”

Naar aanleiding van de prijs was Yannis Kyriakides op dinsdag 8 december te gast bij Podium op NPO Radio 4. De uitzending is via deze link terug te luisteren.

Jellie Brouwer presenteerde de online uitzending van Festival Dag in de Branding op 16 december. Buiten de uitzending ging zij via Zoom in gesprek met Kyriakides. Bekijk de video met het interview hier.

Opnames terugluisteren?

Op het YouTube kanaal van Festival Dag in de Branding is een fragment te zien uit het concert van Silbersee waarin zij Ode to man uitvoeren. Daarnaast ziet u Maze vanuit Korzo met een fragment uit de Trackers Cycle. Klik hier.

NTR programma Avondconcert was aanwezig bij de prijsuitreiking en het concert van Silbersee. Luister de uitzending hier terug.

foto door Bart Grietens