Compositiestudenten vallen in de prijzen bij Young Composers Meeting

15 maart 2023

De Young Composers Meeting is een initiatief van Orkest de Ereprijs om jonge professionele componisten onder de 30 een kans te geven om voor het ensemble te componeren en hun talenten, kennis en professionele netwerk te ontwikkelen.
In deze week repeteren vijftien geselecteerde componisten een stuk van 3 minuten dat ze hebben ingestuurd. Ze worden begeleid door professionele componisten en krijgen lezingen en privé-lessen aangeboden. De intensieve week werd afgesloten met een concert. De deelnemers die in de mening van een onafhankelijke jury van prominente componisten het meest veelbelovend waren, werden bekroond met een betaalde compositie commissie.

Twee van de drie laureaten zijn studenten van de afdeling Compositie van het Koninklijk Conservatorium.
De Frank van der Wal commissie werd uitgereikt aan Niko D. Schroeder. Hij mag een nog een stuk voor Orkest de Ereprijs gaan schrijven.
Katherine Ching-Fan Teng ontving de RKST21 commissie, zij mag een compositie maken voor RKST21, die zal worden uitgevoerd tijdens het Andriessen Festival 2023.

De Orkest de Ereprijs commissie ging naar componist Isak Björn Heldund.

Beide KC-componisten kijken terug op een erg inspirerende week.
Katherine: ‘De meeting was een fantastische kans om met Orkest de Ereprijs samen te werken. Het bood een uniek platform om intensief met musici en zangers samen te werken, lezingen en workshops bij te wonen en om onze stukken te presenteren in een live concert.
Ik voel me dankbaar en vereerd dat ik de RKST21 commissie heb gekregen, ik heb super veel zin om aan dit nieuwe project te beginnen en mijn creatieve visie tot leven te brengen.'

Niko: 'De Young Composers Meeting was om verschillende redenen geweldig: er waren vele mogelijkheden om te leren, met een, op artistiek gebied, erg diverse groep van geselecteerde componisten, de mentoren boden advies op veel verschillende gebieden, en het artistieke team voerde ons werk uit met veel energie en professionaliteit. Ik ben heel enthousiast dat ik de kans krijg om nog een keer met Orkest de Ereprijs te werken.'

Foto: Maarten Sprangh
Bron: Orkest de Ereprijs