Conservatoriumstudent Mieke organiseert nieuw Piano Festival in Gouda

5 februari 2024

Masterstudent piano Mieke Verduijn- Glasbergen bewijst met het Pianofestival Gouda dat conservatoriumstudenten meer zijn dan alleen musici. Van 15 t/m 17 februari is de kapel gevuld met pianoklanken, georganiseerd door deze gedreven studente.

Het festival is een unieke kans om diverse talenten te bewonderen, van bekende namen zoals pianoduo Beth & Flo, tot Mieke’s eigen pianotrio het Brioso Trio. Het programma, met thema's als "Nachtconcert bij kaarslicht" en "Familieconcert ‘Captain Beethoven", belooft een gevarieerde en boeiende ervaring voor jong en oud.Website Pianofestival Gouda

Een plek voor aanstormend talent

Het festival is niet alleen een podium voor uitvoeringen maar heeft ook een educatief aspect. Een masterclass, verzorgd door toppianiste Helena Basilova, biedt vijf jonge pianisten de kans om hun talent te tonen en ontwikkelen. Het open podium trok zelfs zoveel interesse dat er nu zelfs een wachtlijst van 25 deelnemers is.
“Ik heb al een hele tijd een eigen lespraktijk in Gouda, en ik wilde ook mijn leerlingen een podium bieden. Ik vind het bijzonder en belangrijk dat er op mijn festival zowel amateurs als studenten en professionals optreden.”

Van idee naar festival

Als masterstudent op het Koninklijk Conservatorium zijn er drie belangrijke pijlers in je studie: je instrument, je onderzoek en je ‘PIA’. De PIA houdt in dat je iets moet organiseren, dit kan bijvoorbeeld een workshop zijn of een concert. Of dus, zoals in het geval van Mieke: een heel festival.
Haar visie leidde haar naar de Agnietenkapel, een schilderachtige locatie in het hart van Gouda, de stad waar ze al haar hele leven woont. Ondanks het ontbreken van een vleugel of piano, stelde ze zich voor hoe deze plek kon schitteren met Kamermuziek. "Gouda heeft wel wat podia voor klassieke muziek, maar er zijn bijna geen locaties die heel goed geschikt zijn voor kamermuziek," legt ze uit. "Ik wilde iets creëren dat er nog niet was, iets speciaals. En zo werd het al snel een festival."

Mieke doorliep de uitdagende eerste stappen, van fondsenwerving en, toen dat niet bleek te lukken, het zoeken naar sponsoren, tot het regelen van een vleugel. Met doorzettingsvermogen en een vleugje ondernemerschap slaagde ze erin het festival tot leven te wekken. "De eerste keer is denk ik het moeilijkst bij het organiseren van zoiets," erkent ze, "maar ik geloof dat het nu een veel minder grote stap zou zijn om een tweede keer iets te organiseren. Het is ook fijn dat ik binnen mijn studie ruimte krijg om me volledig op dit festival te storten en dat ik altijd met mijn PIA-coach kan praten. Ik heb heel veel aan haar tips."

Het creëren van je eigen podium

Het festival weerspiegelt niet alleen Mieke's liefde voor muziek maar ook haar overtuiging dat studenten naast hun studie ook ondernemend moeten zijn.
"Tegenwoordig zijn niet per sé altijd de beste pianisten te horen. Er zijn een heleboel fantastische pianisten die eigenlijk helemaal nergens spelen, dus daarom vind ik het belangrijk om er in ieder geval zelf voor te zorgen dat ik een podium heb. Ik vind het heel erg leuk dat ik nu niet alleen een podium voor mezelf creëer, maar ook een podium om anderen uit te nodigen.

Dus, omarm de veelzijdigheid van onze studenten, ontdek nieuwe klanken, en koop nu je kaarten voor dit bijzondere festival. Laat je meevoeren door de magie van muziek en de ondernemende spirit van het Koninklijk Conservatorium Den Haag!

Kaartverkoop

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor dit bijzondere festival.
Voor studenten zijn er speciale kaarten voor €11,- per concert. Reguliere kaarten kosten €26,-.
Ook zijn er concerten die gratis toegankelijk zijn, zoals de Masterclass en het lunchconcert.

Koop nu je kaarten